CJIB aanmaning verkeersovertreding snelheidsboete

Aanmaningen na verkeersboetes kunnen flink oplopen: hoe voorkomt u dat u er zelf een krijgt van het CJIB?

Heeft u al wel eens een verkeersboete gehad? Dan zijn het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Dienst Wegverkeer (RDW) wellicht bekende instanties voor u. Zo’n verkeersboete is vervelend, maar het kan helemaal problematisch worden als u niet tijdig betaalt. Wat gebeurt er dan? En hoe kunt u dit voorkomen?

Wat gebeurt er als u een verkeersboete krijgt?

Verkeersboetes zijn er in alle soorten en maten, van snelheidsovertredingen tot rijden zonder gordel en verzuimen voorrang te verlenen. In 2024 gaan de verkeersboetes omhoog, zoals MAX vakantieman in dit artikel uitgebreid uitlegt. Daarnaast kunt u een boete krijgen voor onverzekerd rijden. De RDW controleert 1 of 2 keer per jaar of uw auto correct geregistreerd is. Heeft u geen autoverzekering afgesloten, dan riskeert u een boete van 450 euro. Ook als u geen geldig APK-bewijs heeft, kan dat u op een boete komen te staan.

Het CJIB is de instantie waar u de verkeersboetes kunt betalen, middels internetbankieren of het overschrijvingsformulier van uw bank. Eerst ontvangt u een brief met letter M (lichte verkeersovertreding) of letter O (strafbeschikking). Vervolgens heeft u 8 weken om te betalen. Als u het niet eens bent met de boete, kunt u in beroep gaan bij de officier van justitie, mits u dit binnen 6 weken doet. Welke stappen u hierbij moet doorlopen, legt het CJIB uit.

Nieuwe wetten en regels per 2024
Lees ook: Prijsplafond verdwijnt, AOW-leeftijd stijgt, geen e-sigaretten met smaakje meer: wat verandert er in 2024?

Wat gebeurt er als u niet of te laat betaalt?

Bent u te laat met betalen of beroep aantekenen, dan krijgt u een aanmaning van 1,5 keer het boetebedrag. Daarna kan er nog een 2e en laatste aanmaning volgen, van 3 keer het boetebedrag. Krijgt u bijvoorbeeld een verkeersboete van 100 euro, dan kan die dus oplopen tot eerst 150 euro en daarna 300 euro. Als u ook dan nog niet heeft betaald, kunnen er verdergaande maatregelen volgen. Denk aan een dwangbevel, beslag op een deel van uw inkomen of tussenkomst van een deurwaarder of rechter. Of een zogeheten gijzeling, waarbij u tijdelijk in hechtenis belandt en daarna alsnog de openstaande boete dient te betalen.

Opmerkelijk genoeg zijn de financiële gevolgen van een strafbeschikking (letter O) vaak minder ingrijpend, ook al gaat het om zwaardere vergrijpen. Rijdt u bijvoorbeeld 30 of minder kilometer per uur te hard, dan is dat een lichte verkeersovertreding (letter M) en dan kan het boetebedrag dus verdrievoudigen. Maar als u meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt (of meer dan 40 kilometer per uur op de snelweg), dan krijgt u een strafbeschikking. Bij een 1e aanmaning kan er 20 euro bovenop de boete komen, bij een 2e aanmaning 20 procent van het vorige aanmaningsbedrag. En dan bent u dus goedkoper uit, voor een zwaardere snelheidsovertreding. Aan de andere kant: voor lichte snelheidsovertredingen krijgt u geen strafblad, voor strafbeschikkingen wel.

BKR-registratie
Lees ook: Wanneer krijgt u wel of niet een BKR-registratie?

Hoe vaak komen dit soort aanmaningen voor?

Het oplopen van dit soort aanmaningen komt opvallend vaak voor in Nederland. In de periode 2020-2022 heeft het CJIB liefst 137 miljoen euro aan aanmaningskosten ontvangen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en het Instituut voor Publieke Economie. Daar komt nog 71,8 miljoen aan administratiekosten (9 euro per boete) bovenop, samen bijna een kwart van de totale boete-inkomsten. Ruim 100.000 huishoudens kunnen hierdoor in grote financiële problemen komen. Zeker doordat het CJIB direct tot een aanmaning over kan gaan, terwijl andere schuldeisers eerst een betalingsherinnering moeten verzenden.

Het niet verzekeren van uw auto is de grootste valkuil. “35 miljoen is afkomstig van die verzekeringsboetes”, legt Merel van Rooy (Instituut voor Publieke Economie) uit in Nieuwsweekend (NPO Radio 1). “Het is een 100%-controle, dus het gaat ook over auto’s en scooters die gewoon ongebruikt in de schuur staan.” Als zo’n auto of scooter niet is goedgekeurd en/of verzekerd, kunt u dus alsnog een forse boete krijgen.

Zorgverzekering betalingsachterstand CAK
Lees ook: Zorgverzekering is verplicht: maar wat zijn de regels als u achterloopt met betalen?

Hoe zorgt u dat u zelf geen aanmaningen krijgt?

Voorkomen is beter dan betalen, is het voor de hand liggende antwoord. Heeft u een auto in uw bezit, ook al staat die ongebruikt bij u thuis? Zorg dan dat de verzekering in orde is en dat u op tijd een APK laat doen. En als u de weg op gaat, wees dan alert en houd u aan de verkeersregels, om boetes te voorkomen.

Mocht u toch nog een boete krijgen, houd dan uw brievenbus en/of Digitaal Loket (inloggen met DigiD) goed in de gaten. Het CJIB verstuurt boetes en aanmaningen alleen per post, in een speciale enveloppe. Via het Digitaal Loket kunt u controleren of er nog boetes openstaan. Krijgt u bericht via e-mail, sms of WhatsApp, dan is het vrijwel zeker een nepbericht. Hoe u zo’n nepbericht herkent, legt het CJIB hier uit. Tot slot: voorkom dat de aanmaningen zich opstapelen. Weet u 100 procent zeker dat de boete onterecht is, ga dan op tijd in beroep. En is de boete wel terecht, maar kunt u die niet op tijd in 1 keer kunt betalen, probeer dan een betalingsregeling te treffen.

(Bron: MAX vakantieman, CJIB, RDW, De Volkskrant, ANWB, Nieuwsweekend. Foto: Jarretera/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    beltesassar1 says:

    In de laatste alinea staat de zin Weet u 100 procent zeker dat de boete terecht is, ga dan op tijd in beroep.” Men zal hier vast ‘onterecht’ bedoelen.

      MAX Vandaag says:

      Beste lezer,

      U heeft gelijk, dit stond inderdaad foutief in het artikel, waarvoor onze excuses. We hebben het aangepast, dank voor het doorgeven.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag