frietje

Aanbellen voor een frietje

In Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk doen mee aan een proef. Bij 12 snackbars moet sinds deze week ’s avonds aangebeld worden voordat een frietje kan worden besteld. Het is een proef om de veiligheid te verbeteren. 

Alleen snackbars

De proef is een samenwerking tussen Tilburg, Hilvarenbeek, Oisterwijk, politieteam Groene Beemden en Koninklijke Horeca Nederland. Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van Justitie. Volgens de initiatiefnemers hebben cafetaria’s een verhoogde kans om te worden overvallen omdat zij vaak nog contant geld in huis hebben. Nu het weer langzaam eerder donker wordt is het risico op een overval ook weer groter. Het sluiten van de deur is ook alleen bedoeld voor aan het einde van de avond.

Magneetslot

De deuren van de 12 snackbars die meedoen aan de proef zijn allen voorzien van een magneetslot. Op deze manier kunnen de eigenaren eenvoudig van een afstand de deur openen en sluiten. Door aan te bellen weet de eigenaar dat er iemand voor de deur staat. Het slot is vergelijkbaar met dat wat juweliers gebruiken.

Gastvrijheid niet in gevaar

Volgens de eigenaren brengt het systeem de gastvrijheid niet in gevaar. De deur blijft op de dag gewoon open en gaat alleen in de late avonduren dicht. Het is niet alleen voor de veiligheid van het personeel van de snackbar, maar ook voor de klanten.

Week van de Veiligheid

De proef wordt gehouden tot 1 juni 2019 en vooralsnog alleen bij snackbarhouders in de bovengenoemde gemeenten. De Brabantse ondernemers wilden graag meewerken omdat ze iets wilde doen in de Week van de Veiligheid, van 8 tot en met 14 oktober 2018. Als de ondernemers tevreden zijn over het veiligheidsgevoel, dan mogen ze het magneetslot op de deur houden. Wellicht inspireert het andere ondernemers om hetzelfde te doen.

(Bron: AD)

Geef een reactie