Duur 02:49
Gepubliceerd op 16 oktober 2017

Wordt snackbarcultuur immaterieel erfgoed?

De Kinderpostzegelactie of de Friese Elfstedentocht: zomaar 2 voorbeelden van zaken die u terugvindt op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. Als het aan Het Nederlands Frituurcentrum ligt, staat hier binnenkort ook de typisch Nederlandse snackbarcultuur op. De aanvraag die hiervoor moet zorgen ligt al klaar.

Al meer dan een eeuw uniek

Even naar de snackbar of cafetaria om snacks te halen en die vervolgens thuis op te eten is iets wat alleen in Nederland gebeurt. Met name de snacks die naast de patat verkocht worden, zijn uniek. De traditie van gefrituurd eten nuttigen op straat of thuis, ontstaat in 1900 op de kermis van Bergen op Zoom, waar op straat friet wordt verkocht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een beproefd concept en inmiddels heeft elke Nederlandse stad of dorp zeker 1 snackbar of cafetaria.

Niet over 1 nacht ijs

Anno 2017 vindt Het Nederlandse Frituurcentrum het tijd om de snackbarcultuur op de lijst van immaterieel erfgoed te zetten. Dit kennis-en innovatiecentrum voor friturend Nederland is overigens niet over 1 nacht ijs gegaan, want er is meer dan een jaar nagedacht over hoe ze de aanvraag willen inkleden: “‘We hebben ook gesproken over bijvoorbeeld de frikandel. Deze is typisch Nederlands. Maar dan blijf je aan de gang, want dan moet je ook de kroket of de bamischijf nemen. Uiteindelijk hebben we besloten om onze snackbarcultuur in te dienen. Nergens ter wereld zie je dit bijzondere eetconcept”, zegt foodservicewatcher Ubel Zuiderveld tegen Omroep Gelderland. Hij is degene die namens Het Frituurcentrum de aanvraag gaat indienen.

Impuls voor snackbarcultuur

Mocht de aanvraag goedgekeurd worden door het speciale Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, dan kan de snackbarcultuur op een impuls rekenen. Het is namelijk zo dat het kenniscentrum naast het beoordelen van aanvragen, ook als taak heeft om immaterieel erfgoed te promoten onder de Nederlandse bevolking.

Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op maandag 16 oktober 2017 aandacht aan de mogelijke nieuwe status van de Nederlandse snackbarcultuur. U ziet Hallo Nederland om 18.30 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer