Baan in de buurt of een hoger salaris?

Wanneer het bedrijf waar u voor werkt failliet gaat en uw baan ophoudt te bestaan, dan moet u op zoek naar een nieuwe baan. Maar wat is bij het vinden van nieuw werk belangrijker? Een baan dicht bij huis of een hoger salaris maar een langere reisafstand?

Onderzoek

Econoom Jordy Meekes, werkzaam bij The University of Melbourne en gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht heeft onderzocht of mensen liever dicht bij huis werken voor een wat minder salaris of verder van huis voor een hoger salaris. Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek is dat mensen die langer thuis zitten een voorkeur hebben voor een baan dicht bij huis. Dat verkiezen ze zelfs boven een hoger salaris.

Verhuizen voor een nieuwe baan

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun baan hebben verloren minder snel geneigd zijn om te verhuizen voor een nieuwe baan. Voor de meeste mensen is de huidige woonplaats leidend voor het vinden van een nieuwe baan. Voor het onderzoek volgt Meekes een groep mensen de eerste 36 maanden na hun ontslag en kijkt hoe zij daar op reageren. Uit de resultaten blijkt dat mensen die werken in delen van Nederland waar de infrastructuur minder ontwikkelt is, kwetsbaarder zijn bij een ontslag. Meekes zegt daarover: “We focussen vaak op salarissen om mensen weer aan het werk te krijgen, maar het zou juist lonen voor beleidsmakers om de nadruk te leggen op goede infrastructuur. En help mensen die minder mobiel zijn om makkelijker op een werklocatie te komen.”

Cijfers

Uit de cijfers blijkt tevens dat na een ontslag de woon-werkafstand gemiddeld met 20 procent toeneemt. Hoe sneller een nieuwe baan, hoe meer de reisafstand naar werk toeneemt. De piek is 30 procent voor de mensen die snel een nieuwe baan hebben. Hoe langer mensen er over doen om een baan te vinden, hoe dichter de baan bij huis is. Het tegenovergestelde zien we met salarissen zegt Meekes, “Het verlies van loon is klein als u snel een baan vind maar hoe langer u thuis zit hoe groter het verlies van het salaris wordt.”

Hypotheek

In de tijd van de crisis (2006 – 2014) komt het vaak voor dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Meekes heeft geconcludeerd dat die mensen sneller weer aan het werk zijn, soms zelfs ten koste van hun salaris. “Dat betekend dat mensen inleveren op hun inkomsten omdat ze de financiële prikkel hebben snel een baan te vinden.”

(Bron: AD)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Econoom Jordy Meekes, trapt een open deur in, net als zoveel wetenschappers dat al gedaan hebben. Feit is, dat mensen die hun baan verliezen, zo snel mogelijk weer aan het werk willen, en reisafstand is ondergeschikt, ook is bijna iedereen bereid om voor minder loon aan de slag te gaan. Een stok achter de deur is: de hypotheek die betaald moet worden en de opvoeding van de kinderen die door moet gaan, ook is het huwelijk een grote drijfveer. Anders gezegd: geen geld, geen liefde. Alle woorden die Meekes méér besteedt aan dit onderwerp zijn doelloze overbodige woorden.