Duur 07:01
Gepubliceerd op 23 februari 2018

DNA-verwantschapsonderzoek Nicky Verstappen bijna van start

Op 24 februari 2018 begint het grootste DNA-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland gehouden is. Het doel is om meer duidelijkheid te krijgen wie er mogelijk betrokken is geweest bij de verdwijning en dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

Dit gebeurt er in 1998

Nicky Verstappen uit het Limburgse dorp Heibloem is in de zomer van 1998 op kamp met zijn klasgenoten. De kinderen logeren op camping De Heikop op de Brunssummerheide en vermaken zich hier prima. Niets aan de hand, zou u zeggen, maar dat verandert op 10 augustus. Bij het ontwaken blijkt dat Nicky, die samen met een aantal andere jongens in een tent slaap, weg is.

Weglopen is niets voor hem, dus als hij na een paar uur zoeken niet gevonden wordt, begint iedereen zich zorgen te maken. De politie wordt ingeschakeld en om 9 uur die avond wordt het levenloze lichaam van Nicky gevonden in een dennenbos op ongeveer 1 kilometer van de camping. Waaraan hij precies is overleden, is onduidelijk. Er zijn geen sporen van geweld en omdat hij er al even ligt is het lichaam in te slechte staat om vast te stellen of hij door seksueel misbruik of verstikking om het leven is gekomen.

DNA

Jarenlang onderzoekt de politie de zaak, maar het is nog steeds een raadsel wie er mogelijk betrokken is geweest bij de dood. Wel is er in 2008 een doorbraak van andere aard: het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) vindt DNA-materiaal op de kleding die Nicky aan had. Het gaat om een Y-chromosoom dat van vader op zoon wordt overgedragen, waardoor het zeker is dat de betrokkene een man is.

Verwantschapsonderzoek

Inmiddels is duidelijk dat het stukje DNA geschikt is om een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek mee uit te voeren. Bij zo’n onderzoek, dat pas 2 keer eerder in Nederland is uitgevoerd,  roept de politie een bepaalde groep mensen die binnen het gestelde (dader)profiel passen op om DNA af te staan. Vervolgens wordt gekeken of er een match is. In het geval van Nicky is het onderzoek complex, omdat het niet duidelijk is of degene van wie het Y-chromosoom is, ook daadwerkelijk de dader is. Zodra er een match is, moet er dus nog verder gezocht worden. Om de slagingskans zo groot mogelijk te maken, worden er heel veel mannen opgeroepen: 12.500. Zij wonen in augustus 1998 allemaal in een straal van 5 kilometer van de plek waar Nicky is gevonden. De kans is groot dat het niet bij dit aantal blijft, want mannen die niet zijn aangeschreven, maar in augustus 1998 wel nabij de vindplek van Nicky zijn geweest, kunnen zich spontaan melden. Hiervoor dient telefoonnummer 088-16 85 678 gebeld te worden.

Tijd voor MAX

Op 23 februari 2018 is DNA-onderzoeker Lex Meulenbroek te gast bij Tijd voor MAX om over het DNA-verwantschapsonderzoek rondom de zaak Nicky Verstappen te praten. Heeft u vragen over hoe het onderzoek plaatsvindt? Meulenbroek is na de uitzending beschikbaar voor vragen. Deze vragen kunt u hieronder in het reactieveld stellen.

Geef een reactie

Reactie

    Ralph says:

    Ik vraag me af of ze niet beter eerst DNA van de mede leerlingen, verzorgers en leveranciers nemen.

Bekijk ook

Meer