nicky verstappen

Uitspraak in zaak Nicky Verstappen online te volgen

Op 20 november 2020 doet de rechtbank in Maastricht uitspraak in de zaak Nicky Verstappen. Verdachte Jos B. hoort dan wat hem boven het hoofd hangt. U kunt de ontknoping van de zaak live volgen via het internet. 

Live volgen

Lange tijd tasten politie en justitie in het duister, maar op 20 november 2020 kan er dan eindelijk duidelijkheid komen in de zaak Nicky Verstappen. Is het destijds Jos B. die Nicky van het leven berooft, of wordt hij vrijgesproken? De uitspraak van de rechter is vanaf 13.30 uur live te volgen via de website van De Rechtspraak, de site van de rechtbanken in Nederland.

Lastige zaak

Hoewel tot een vonnis komen vermoedelijk nooit makkelijk is, is het in dit geval mogelijk nog moeilijker. Jos B. ontkent al het hele proces lang dat hij Nicky iets heeft aangedaan en ook de precieze doodsoorzaak van Nicky is niet te achterhalen. Op 11 augustus 1998, de dag waarop hij wordt gevonden, is het erg warm en hij ligt er vermoedelijk al even als hij rond 21.00 uur wordt ontdekt.

Wel zijn er DNA-sporen van B. in Nicky’s onderbroek aangetroffen, maar B. heeft tot nu toe dus nog geen duidelijke verklaring gegeven voor hoe die hier zijn gekomen.

Over de zaak Nicky Verstappen

In augustus 1998 bezoekt de Limburgse Nicky Verstappen een jeugdkamp op de Brunsummerheide in Zuid-Limburg. Daar slaapt hij in een tent met andere jongetjes. In de nacht van 10 op 11 augustus verlaat hij rond een uur of 05.00 de tent omdat hij even naar de wc moet. Hij keert nooit terug.

De volgende dag wordt er de hele dag naar de dan 11-jarige Nicky gezocht. In eerste instantie zonder veel succes, maar rond 21.00 uur wordt hij gevonden in de bosjes op zo’n 1,2 kilometer van het kampeerterrein. Hij is overleden.

camping nicky verstappen

In de nacht van 10 op 11 augustus 1998 verdwijnt Nicky van de campingplaats van buitencentrum De Heikop op de Brunsummerheide.

Lange tijd is het niet duidelijk wie er betrokken is bij de moord op Nicky. Verschillenden mannen worden in de loop van de jaren opgepakt, maar tot een veroordeling komt het nooit. Een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek moet hier in 2018 verandering in brengen, want er is wel DNA van de potentiële dader gevonden op Nicky. Voor dit onderzoek worden er 12.500 mannen uitgenodigd die in 1998 in een straal van 5 kilometer van het campingterrein wonen. Jos B. krijgt ook een oproep, maar geeft hier geen gehoor aan. Een familielid van hem doet dit wel en dat zorgt ervoor dat B. in het vizier komt.

Hij wordt na een korte zoektocht opgepakt in Spanje en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Wilt u meer weten over de zaak Nicky Verstappen? Bekijk dan de documentaire Een kaarsje voor Nicky, waarin de ouders en zus van Nicky vertellen hoe die dag in augustus 1998 hun levens totaal veranderen

Uitspraak op MAX Vandaag

Jos B. is schuldig bevonden aan de dood van Nicky Verstappen. Hij krijgt hiervoor 12 jaar celstraf. Daarnaast wordt hij ook veroordeeld voor het bezitten van kinderporno. Hiervoor krijgt hij 6 maanden cel. In totaal krijgt hij dus 12,5 jaar cel. Tbs met dwangverpleging krijgt hij niet opgelegd van de rechter.

Tijd voor MAX belt op 20 november met rechtbankverslaggever Saskia Belleman over deze zaak. U ziet Tijd voor MAX rond 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: De Rechtspraak, Archief, ANP)

Geef een reactie