rechercheurs

Nabestaanden: ‘meer rechercheurs voor onopgeloste misdrijven’

In navolging van de grote doorbraak in de zaak Nicky Verstappen, zijn nabestaanden van slachtoffers van nog altijd onopgeloste misdrijven een petitie gestart. In de petitie vragen zij om meer rechercheurs voor ‘hun’ zaken, zodat deze ook opgelost kunnen worden. 

Te weinig mankracht

De initiatiefnemer voor de petitie is Wicky van der Meijs, wiens vader in 2012 wordt neergestoken terwijl hij de hond uitlaat. De dader is nooit gepakt. Zij is niet de enige die met deze wetenschap moet leven, want in Nederland zijn zo’n 1000 moorden en honderden zware geweldsdelicten nooit opgelost. De reden? de politie heeft gewoonweg niet genoeg capaciteit om elke zaak tot op de bodem uit te zoeken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het aantal rechercheurs ‘oneerlijk’ is verdeeld over het land. Zo is het team dat zich in de regio Utrecht bezighoudt met zogenoemde ‘cold cases’ een stuk groter dan bijvoorbeeld in Friesland. In sommige regio’s is er zelfs maar 1 rechercheur die zich hierin heeft gespecialiseerd en hij of zij moet vaak ook nog helpen bij het oplossen van recente misdrijven.

Aandacht voor andere cold cases

Dat moet veranderen, vinden Van der Meijs en andere nabestaanden. “Wij zijn enorm opgelucht met de ontknoping in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen. Dat is te danken aan de enorme inzet van politie en justitie. Maar wij vinden dat al de andere meer dan duizend onopgeloste moorden en coldcases dezelfde inzet verdienen”, schrijft zij boven de petitie. Het doel is om de petitie aan te bieden aan de premier en ministers Grapperhaus en Dekker van Veiligheid en Justitie. Inmiddels hebben al meer dan 1000 de petitie ondertekend.

DNA-verwantschapsonderzoek

De afgelopen jaren zijn er door het inzetten van het DNA-verwantschapsonderzoek al verschillende oude zaken opgelost. Bij zo’n onderzoek wordt van een grote groep mensen die binnen het gestelde daderprofiel vallen DNA afgenomen. Vervolgens wordt gekeken of er een match is met het DNA van de dader. Deze onderzoeksmethode is sinds 2012 toegestaan in Nederland en vanaf die tijd al 3 keer succesvol toegepast. Hierdoor is er bijvoorbeeld een verdachte opgepakt in de zaak rondom de in 1998 omgebrachte Nicky Verstappen.

(Bron: Algemeen Dagblad, petities24, archief, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Met vragen naar meer rechercheurs ben je er niet. De hele politieorganisatie moet op de schop. De werksfeer deugd niet, de mentaliteit van de medewerkers deugd niet en het intelligentieniveau van de medewerkers is onder de maat. Onze regering heeft tientallen jaren ingezet op een politieapparaat dat meer als tollenaar dient voor de minister van financien (verkeersboetes uitschrijven), dan op veiligheid van de bevolking (boeven vangen). Die verkeerde mentaliteit zit zo diep geworteld, dat die een belemmering vormt voor goed functioneren. Daarnaast is er een halve eeuw bezuinigd op personeelskosten en steeds minder eisen werden gesteld aan opleiding, intelligentie en mentaliteit, waardoor het personeelsbestand nu, verstandelijk onder de maat is. Bovendien is er een rem op arrestaties ingesteld, omdat gearresteerde boeven, opgesloten dienen te worden. En opsluiten kost nu eenmaal geld. Je kunt dit opmerken, aan het aantal boeven dat wegkomt met een taakstraf of een enkelband. of gewoonweg niet thuis opgehaald wordt om een straf uit te zitten. Dit allemaal met het gevolg, dat gevangenissen tot een zeldzaamheid zijn gaan behoren en gevangenbewaarders zonder werk in de WW zitten, of ander werk gezocht hebben en bij de Hema en de Jumbo opletten op winkeldieven. En ondertussen komen boeven vanuit Oost Europa, hier hun werkzaamheden verrichten, omdat straffen uitblijven. Alle Europese boeven, lachen zich de ballen uit hun broek, in ons kleine landje, waar 1000 moorden onopgelost bleven (blijven) en mocht je ooit (per ongeluk) gepakt worden mag je naar een kliniek voor zielepoten, om daar je werkzaamheden voor te zetten. Onder het toeziend oog van een uitzendkracht.