meedenken met dementie

Samen meedenken in een leven met dementie

Het leven van wie te maken krijgt met dementie, patiënt en partner, kan behoorlijk op zijn kop komen te staan. Want naast het verwerken van de boodschap zelf, is het ook de vraag hoe u het aan de omgeving vertelt. Hoe zorgt u ervoor dat u er niet alleen voor komt te staan en het contact met de omgeving niet verliest? Vragen die velen die er mee te maken krijgen, bezig houden en waar zij vaak alleen niet uitkomen. Het boek Beter Samen geeft antwoord op veel van deze vragen. En voor wie er niet alleen uitkomt, biedt de MAX Seniorencoach uitkomst. 

Alles moet gewoon doorgaan

Na de diagnose dementie willen veel mensen, en hun naasten, dat het leven zoveel mogelijk gewoon doorgaat. Ook met familie en vrienden. Dit is niet altijd even eenvoudig. Het is in veel gevallen een zeer ingrijpend proces van jaren en elke keer verandert de situatie. Daarnaast is een netwerk essentieel, voor zowel de patiënt als de mantelzorger, die het moet volhouden.

Beter Samen

Joop Stam was 10 jaar lang mantelzorger van zijn vrouw Lots. Zijn verhaal is één van de verhalen uit het zojuist verschenen boek Beter Samen. Samen met andere ervaringsdeskundigen hopen ze dat de persoonlijke verhalen anderen inspireren om betekenisvolle sociale contacten te onderhouden en op te bouwen. “Lots zei dat mensen soms bang waren om iets tegen haar te zeggen. Even een kletspraatje maken valt weg waardoor mensen zich vaak ongemakkelijk voelen”, aldus Joop. Volgens hem helpt het om uit te blijven leggen hoe de ziekte werkt en te laten meegroeien. “Er is nog veel onwetendheid over.”

MAX Seniorencoach: “met elkaar kijken wat nodig is”

Niet iedereen die te maken krijgt met dementie lukt het om een goed netwerk te organiseren. Daar kan een Seniorencoach bij helpen. Mieke Schouten is MAX Seniorencoach. “Wat ik doe is ondersteuning bieden door samen met degene met dementie en diens mantelzorger te kijken wie er allemaal bij hun horen aan familie, vrienden en kennissen en hoe zij zouden kunnen meedenken. Dus met elkaar kijken wat er nodig is om het leven zo goed mogelijk te kunnen blijven voortzetten en met elkaar het gesprek aan te gaan hoe je dat wilt. Iedereen kan daar in meedenken. Met het organiseren van een meedenkend netwerk kun je niet vroeg genoeg beginnen.”

Bespreekbaar maken

Al heeft degene met dementie in eerste instantie nog wel het gevoel dat het redelijk goed gaat, de vraag is of de partner/mantelzorger dat ook vindt.” Hebben jullie het daar over gehad? Als ik dat diegene zou vragen, wat zal hij of zij dan zeggen?”  In gesprek gaan helpt het netwerk ook, want door met elkaar over de situatie te praten weet je hoe diegene met dementie zijn leven wil blijven vormgeven.” De gesprekken zijn er te allen tijde op gericht dat degene met dementie zo lang mogelijk de regie over zijn of haar leven houdt. Maar ook met oog voor de partner/mantelzorger. “Het bespreekbaar maken van ‘wat doen we als het minder goed gaat’, zijn geen eenvoudige gesprekken. Maar door dat in een vroeg stadium met elkaar te bespreken kan worden voorkomen dat er onwenselijke beslissingen moeten worden genomen in een crisissituatie.

Geen roep om hulp, maar meekijken

Voor veel mensen is het in een dergelijke situatie moeilijk om hulp toe te laten. Ze willen immers anderen niet tot last zijn. “Je moet het ook niet echt als een roep om hulp zien, je vraagt niets, maar je laat de omgeving meedenken in wat voor jou belangrijk is in het leven. Hoe jij je leven voor je ziet. Stel dat er iets met je kind zou zijn of met een goede vriend, en je hoort achteraf, we hebben jou maar niets gevraagd want je bent zo druk, Hoe zou jij dat vinden? Het gaat vooral om meedenken. Een plan maken met elkaar over de toekomst”, aldus Mieke.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met MAX Seniorencoach. Dan kan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur op 035-6 770 710 en via het mailadres seniorencoach@omroepmax.nl. Liever per post? Stuur dan een brief naar Omroep MAX (Postbus 518, 1200 AM te Hilversum) t.a.v. MAX Seniorencoach.

Joop Stam en MAX Seniorencoach Mieke Schouten zijn 7 december 2021 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie