rouwen

Rouwen (tijdens de feestdagen), zo staat u iemand het beste bij

Wie iemand moet missen na een overlijden, maakt een loodzware tijd mee. Onder andere verdriet, eenzaamheid, wanhoop en boosheid wisselen zich tijdens het rouwen af. De feestdagen kunnen nog eens extra extra belastend zijn. Aangezien die juist zo graag worden gevierd met dierbaren en het gemis extra tastbaar is. Zulke gevoelens kunnen levenslang aanwezig blijven. We vertellen hoe u iemand die rouwt dan zo goed mogelijk kunt bijstaan.

Iedereen rouwt anders

Het rouwproces verloopt niet via vaste regels en is voor iedereen persoonlijk. Het gaat daarnaast niet in 1 rechte lijn. Het kan met horten en stoten gaan, waarbij iemand zich de ene dag beter voelt dan de andere. Het is daarom zaak uw voelsprieten goed zijn werk te laten doen, wat iemand van tijd tot tijd nodig heeft. Vul niet voor de ander in hoe diegene zich waarschijnlijk voelt, maar vraag ernaar. Geef geen ongevraagd advies en geef geen voorbeelden uit een persoonlijke ervaring. Geef diegene daarnaast alle tijd die nodig is. Niets pijnlijker voor een nabestaande, dan wanneer de mensen uit de omgeving aangeven dat het leven door gaat en tijd alle wonden heelt.

Luisteren

Het is soms moeilijk om de juiste woorden te vinden om iemand te steunen. Maar het is ook niet altijd nodig of gewenst om iets te zeggen. Zorg dat u in elk geval een luisterend oor biedt. Door tegen u aan te kunnen praten, voelt iemand zich gehoord en gesteund en kunnen gevoelens van eenzaamheid tijdelijk worden verzacht. Een nabestaande wil vaak over de overledene praten of over de manier waarop diegene is heengegaan. Geef de ruimte en de mogelijkheid om er zelf over te beginnen. Zorg ook dat u het onderwerp niet geheel mijdt om de ander te sparen, want dan kan iemand zich nog meer ontheemd voelen. Weet u niet wat u moet zeggen, dan helpen uitspraken als: “Ik mis diegene ook”, of “het moet moeilijk voor u zijn”.

Bied afleiding

Om de dagen door te komen, kunt u degene die rouwt bij u uitnodigingen tijdens de feestdagen. Maar soms wordt het gevoel van rouw of eenzaamheid juist groter als diegene zich in een groep mensen begeeft. Geeft diegene aan dat niet te zien zitten en de dag juist liever alleen beleeft, stel dan voor dat u in elk geval even belt. Op deze manier kunt u op een laagdrempelige manier voor iemand klaarstaan en kan diegene het gevoel van dat moment bij u kwijt. Soms wil iemand juist niet praten, het kan dan helpen er alleen voor diegene te zijn, zonder een gesprek aan te gaan. Of een schouder te zijn om op te huilen. Laat die keuze aan de ander over, zonder druk uit te oefenen.

Bied praktische steun

Door degene die rouwt bepaalde zaken uit handen te nemen, kunt u extra van steun zijn. Overleg dit wel van tevoren, want soms vinden nabestaanden het juist een goede afleiding en houden ze zo grip op de dagelijkse routines. Geef daarbij liever niet al teveel keuzes, maar bied specifieke zaken aan. Soms vindt een rouwende het moeilijk om te bepalen wat hij of zij nodig heeft. Wat u onder andere kunt aanbieden, is het doen van de wekelijkse boodschappen, een gezonde maaltijd langs brengen of het koken op u te nemen als u er dagelijks kunt zijn voor diegene. Zijn er kinderen in het spel, dan kunt u daar misschien af en toe op passen. En met het oog op de feestdagen kunt u ook voorstellen toch het huis te helpen versieren als diegene normaal een groot liefhebber van de kersttijd is.

Bied ruimte aan herinneringen

Door herinneringen op te halen aan fijne gebeurtenissen uit het verleden, is de overledene weer even op een prettige manier in de gedachten. Door daarnaast te bedenken wat diegene in een bepaalde situatie in het heden zal doen, voelt iemand die rouwt zich getroost. Het nodigt diegene daarnaast uit om zelf mooie ervaringen met de overledene op te halen. En vaak vindt een nabestaande het prettig om op die manier over een overledene te praten.

Geef de overledene ook tastbaar een plek

Heeft u tijdens de feestdagen vaak iets samen gedaan met de nabestaande en overledene, houd die traditie dan in ere. Zoals het koken van een favoriet gerecht. Of help degene die rouwt om de overledene een tastbare plek in huis of de omgeving te geven. Hang bijvoorbeeld een kerstversiering op die aan de overledene doet denken of brand een kaarsje voor diegene.

Professionele hulp van een rouwexpert

Soms lukt het iemand niet om uit het rouwproces te komen en is er meer hulp nodig. Wijs diegene er dan op dat er experts zijn op het gebied van rouwen en dat professionele hulp mogelijk is.

Bekijk ook het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: Yarden, psyned.nl, Margriet, Zilveren Kruis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie