Rotterdam

Rotterdam trouwhoofdstad van Nederland?

Trouwen in de eigen achtertuin? Of misschien in een zwembad? In Rotterdam kan het allemaal en daarom lijkt de Maasstad hard op weg om dé trouwhoofdstad van Nederland te worden.

Trouwen kan overal

Rotterdam werkt al jaren aan een liberalisering van het trouwbeleid. Regels zijn losgelaten, omdat er opgemerkt is dat lang niet iedereen er behoefte aan heeft om op een bepaalde tijd op het gemeentehuis te trouwen. Het idee is dat, als de veiligheid gegradeerd kan worden, er altijd en overal getrouwd kan worden. Ook ’s nachts of in het weekend. Deze houding heeft een aanzuigende werking op stellen uit het hele land, merken ze bij de gemeente Rotterdam. Zo trouwen er in 2012 2100 mensen in de stad en in 2017 al 2800. 60 procent van al deze huwelijken worden gesloten op niet gemeentelijke plekken, zoals een museum of bos.

Niet trouwen op het stadhuis

Mensen die wél geïnteresseerd zijn in een huwelijk op een gemeentelijke plek in Rotterdam, kunnen van 10 januari 2018 tot augustus 2019 niet kiezen voor het stadhuis. Er zijn werkzaamheden aan de Coolsingel, de straat waar het gebouw is gevestigd, en dat brengt veel geluidsoverlast met zich mee.

Trouwen in 2018

Iedereen die in 2018 wil trouwen in Rotterdam, of in een andere Nederlandse gemeente, doet er goed aan om zich te laten inlichten over de wetswijziging die op 1 januari 2018 wordt doorgevoerd op het gebied van trouwen. Nu is huwen in gemeenschap van goederen nog de standaard, maar dit verandert in trouwen op huwelijkse voorwaarden. Omdat 1 op de 4 huwelijken strandt, is het belangrijk om vooraf af te spreken wie wat krijgt zodra het inderdaad op een scheiding uitloopt. Door deze maatregel moet het aantal vechtscheidingen worden teruggedrongen.

(Bron: Algemeen Dagblad, de Volkskrant)

Geef een reactie