beperkte gemeenschap

Binnenkort trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen is de nieuwe standaard. De Eerste Kamer heeft op dinsdag 28 maart 2017 met een kleine meerderheid een wetsvoorstel over dit onderwerp aangenomen.

Beperkte gemeenschap als standaard

Nederland is samen met Zuid-Afrika en Suriname het enige land waar mensen automatisch in een volledige gemeenschap trouwen. Dit houdt in dat alle goederen en schulden van vóór en tijdens het huwelijk in de gemeenschap van de echtgenoten komen. Tweede Kamerleden Judith Swinkels (D66), Jeroen Recourt (PvdA) en Foort van Oosten (VVD) vinden het tijd voor verandering en hebben een initiatiefvoorstel voor een beperkte gemeenschap ingediend. De Tweede Kamer neemt het voorstel op 19 april 2016 met een ruime meerderheid aan.

Eerste Kamer

In de Eerste Kamer gaan kritische geluiden op over het voorstel. Uiteindelijk stemmen 38 van de 75 senatoren voor de initiatiefwet. De nieuwe standaard vervangt het automatisch trouwen in een algehele gemeenschap van goederen. Voortaan blijven het vermogen en de schulden van vóór het huwelijk buiten de gemeenschap. Ook wanneer een echtgenoot een erfenis of gift ontvangt blijft dit privébezit. Als partners in de toekomst willen trouwen in een volledige gemeenschap of volgens een andere regeling, zullen ze naar de notaris moeten.

Reacties

De nieuwe wet sluit volgens een aantal Eerste Kamerleden beter aan bij de huidige samenleving. Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van de wet. Zij vrezen voor uitvoeringsproblemen, administratieve rompslomp en rechtsonzekerheid.

(Bron: NOS, NRC)

Geef een reactie