Echtpaar gaat trouwen. Steeds meer mensen kiezen voor een intieme bruiloft.

Een intieme bruiloft (micro wedding): wat is het en wat zijn de voordelen?

De micro wedding, oftewel intieme bruiloft, wordt steeds populairder. In coronatijd is dit fenomeen vanwege restricties groter geworden, maar ook na de coronacrisis zet de trend zich voort.Wat houdt het precies in en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een intieme bruiloft?

Bij een intieme bruiloft nodigt het bruidspaar slechts 20 tot 50 gasten uit. Dit terwijl een traditionele bruiloft doorgaans minstens 100 gasten heeft. Bij een intieme bruiloft kiest het bruidspaar er bewust voor om alleen naaste familie en goede vrienden uit te nodigen. Hierbij hoeft verre familie niet op een uitnodiging te rekenen.

Voor- en nadelen van een intieme bruiloft

Een intieme bruiloft heeft meerdere voordelen. Het geeft minder stress tijdens het organiseren, aangezien er minder twijfel is over de gastenlijst. Als u alleen de meest dierbaren uitnodigt, is er geen reden om u zorgen te maken over of u een verre neef bent vergeten. Minder gasten geeft meer interactie met de aanwezige gasten. Het kan persoonlijker voelen, omdat jullie een sterke band hebben met alle aanwezigen. In kleine kring trouwen scheelt ook behoorlijk in de portemonnee, al is dit volgens de trouwbranche niet de voornaamste reden. Zij zien de gemiddelde bruiloft namelijk nog niet goedkoper worden. Het paar besteedt het extra geld dat beschikbaar komt bijvoorbeeld aan een duurdere artiest of luxer diner.

Er zijn ook nadelen, zo kan het opstellen van de gastenlijst een gevoelig onderwerp zijn bij een kleinere bruiloft. Waarom mag de een wel, maar de ander niet komen? Het is daarom verstandig om familie tijdig te informeren over jullie plan om in kleine kring te trouwen. Een trouwdag is bovendien voor veel mensen een soort familiereünie, waarbij familieleden elkaar voor het eerst in lange tijd weer zien. Als u in kleine kring trouwt, is dit minder het geval.

Welke soort trouwerij past bij u?

Er is geen goede of foute manier van trouwen. Sommige mensen geven graag een groot feest voor honderden mensen, terwijl anderen voor een intieme bruiloft kiezen. Weer anderen kiezen er voor om geen groot feest te geven, maar in plaats daarvan luxe uit eten te gaan met elkaar en enkele dierbaren, bijvoorbeeld de beide ouders van het echtpaar. Als u een intieme bruiloft wilt houden, maar zich oncomfortabel voelt bij het opstellen van de gastenlijst, kunt u ook in de periode rondom de bruiloft een gezellige avond in een café organiseren voor mensen uit ‘de tweede lijn’. Het is belangrijk om te doen wat goed voelt voor jullie, de dag draait immers om het bruidspaar.

(Bron: Nu.nl, Mon et Mine, WeddingCreators, trouwen.nl, CBS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie