diamanten huwelijk

Niet altijd meer burgemeester op bezoek bij diamanten huwelijk

Het is niet meer vanzelfsprekend dat echtparen die 60 jaar getrouwd zijn persoonlijke felicitaties ontvangen van hun burgemeester. Verschillende gemeenten schaffen het huisbezoek af, omdat het aantal diamanten huwelijken explosief groeit en burgemeesters er te veel uren aan kwijt zijn.

Ondergrens opgeschroefd

Uit een rondgang op internet blijkt dat veel gemeenten de ondergrens voor een persoonlijk bezoek en felicitatie van de burgemeester opschroeven. In Ede komt de burgemeester pas bij 65 jaar huwelijk, net als in Hengelo en Nijmegen. In Enschede en Breda vinden ze 70 jaar bij elkaar zijn pas de moeite voor een felicitatie van de burgervader. In Zaanstad doet het stadsbestuur alle feestelijke mijlpalen van inwoners af met een bloemetje of attentie.

Jaarlijks feest

Burgemeester Cees van der Knaap in Ede ging dit jaar bij 109 60 jaar getrouwde stellen langs. Volgend jaar zouden dat er al 129 zijn. Van der Knaap gaat nu pas op bezoek als echtparen 65 jaar samen zijn. En dat zijn er in 2017 toch nog altijd 33. In Bergen op Zoom is er een andere oplossing gezocht om tijd te besparen. Daar wordt eenmaal per jaar een feest georganiseerd voor alle jubilerende echtparen. Een groot succes volgens loco-burgemeester Arjan van der Weegen.

Platina huwelijken

Mannen en vrouwen leven tegenwoordig langer en na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren 60 en 70 is er een piek in het aantal huwelijken te zien. Uit statistieken van het CBS blijkt dat er in 2000 4242 echtparen 60 jaar getrouwd waren. Vorig jaar is dat aantal ruimschoots verdubbeld, tot 10.332. Dat betekent dat als burgemeesters al die stellen moeten bezoeken, dat er elke dag zo’n 28 zouden zijn. Komen zij alleen bij Platina huwelijken, dan hebben ze het een stuk minder druk. In 2016 vierden 219 echtparen hun 70-jarig jubileum. Wat altijd nog 3 keer zoveel is als begin deze eeuw.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie