Duur 01:52
Gepubliceerd op 17 februari 2016

Gemeenschap van goederen verleden tijd?

Vroeger trouwde bijna iedereen in gemeenschap van goederen, maar dat zou niet meer de standaard moeten zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het huwelijksrecht aanpassen, schrijft de NOS.

Initiatiefwetsvoorstel

De partijen PvdA, D66 en VVD hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend waarin een beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard wordt. Wie nog in gemeenschap van goederen wil trouwen, moet dat bij de notaris regelen. Precies omgekeerd zoals het nu geregeld is, want echtparen die onder huwelijkse voorwaarden willen trouwen moeten dat tot op heden vastleggen bij de notaris. De inperking van gemeenschap van goederen houdt in dat de bezittingen van echtparen niet automatisch meer gemeenschappelijk zijn. Giften, erfenissen en spullen die voor het huwelijk van de ander waren blijven met het nieuwe voorstel privévermogen.

Zakelijke overeenkomst

Het CDA is tegen het nieuwe voorstel. De partij wil de regels niet veranderen omdat het huwelijk meer is dan een papieren overeenkomst. Zij vinden het zorgelijk omdat het huwelijk uiteindelijk meer een zakelijke dan romantische overeenkomst wordt.

Opinie Panel

Uit een rondvraag in het MAX Opinie Panel blijkt dat 76 procent van de ondervraagden in gemeenschap van goederen is getrouwd en 16 procent onder huwelijkse voorwaarden in de echt met elkaar is verbonden. De rest is nooit getrouwd. Daarnaast vindt een ruimte meerderheid (62 procent) het een goed idee om van trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard te maken.

Geef een antwoord

Reacties (3)

  RABE says:

  Ik ben het eens met de stelling van het CDA. Of moeten de notarissen in Nederland gespekt worden?? Zij hebben al een vorstelijk salaris, en als je uit liefde trouwen wil kost het dus extra geld als de wet wordt veranderd.
  Bij wie moet je nu de huwelijkse voorwaarden vast gaan leggen???. Zelf doen op een kladje???
  Mijn man en ik zijn ooit getrouwd in gemeenschap van goederen trouwen is een zaak van vertrouwen.
  Als je trouwt en dus elkaar trouw beloofd is het toch de bedoeling dat je bij elkaar blijft???
  En als het echt niet gaat, is het samen delen en niet elkaar het leven zuur maken.
  Scheiden gaat zo makkelijk, praat met elkaar, denk aan de kinderen en denk aan elkaar.
  Ooit was er toch echte liefde???

  ytsje says:

  Inderdaad het is alleen maar het spekken van de rekening van de notaris belachelijk dat kunnen wij toch zelf wel bepalen hoe we willen trouwen daar heeft de tweede kamer toch niets mee te maken?

  Belachelijk voorstel

  I.Sorensen says:

  Ik ben van het bouwjaar 1950. Gemeenschap van goederen was en is heel gewoon tot op heden. Om rompslomp te voorkomen bij een scheiding kan je beter helemaal niet trouwen. Op huwelijkse voorwaarden is wel belangrijk als er een zaak in het spel is. Bij een eventuele scheiding blijft dat buiten spel.

Bekijk ook

Meer