Den Haag

Den Haag bestrijdt eenzaamheid met lief- en leed-straten

In navolging van Rotterdam, krijgt de gemeente Den Haag nu ook lief- en leed-straten. Dit zijn straten waar de bewoners elkaar helpen en geregeld een praatje maken, met als doel het onderlinge contact te verbeteren én eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Ouderen en eenzaamheid

Oudere mensen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Aan de ene kant is dit fijn, maar er kleven ook nadelen aan. Zo kunnen naasten op den duur wegvallen en neemt de mobiliteit vaak af met de jaren. Daardoor wordt het voor ouderen moeilijker om deel te nemen aan het dagelijks leven dat zich buiten afspeelt en spreken zij soms lange tijd niemand. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Momenteel wonen er zo’n 1 miljoen eenzame ouderen in Nederland, waarvan 200.000 zichzelf betitelen als zeer eenzaam.

Naar Rotterdams voorbeeld

De lief- en leed-straten kunnen helpen deze eenzaamheid te verminderen. Buren zullen elkaar daar vaker gaan opzoeken en helpen. In Rotterdam zijn inmiddels meer dan 600 van dit soort straten, met name in wijken waar veel ouderen wonen. Vaak zijn het 1 of 2 bewoners van de straat die de kar trekken en de anderen proberen bij elkaar te brengen. Ook is er in deze straten een klein budget om leuke activiteiten mee te organiseren.

Hoe het project in Den Haag vormgegeven gaat worden, is nog onduidelijk. Het is ook nog niet zeker welke straten in de Hofstad omgedoopt worden tot lief- en leed-straat; hierover wordt  binnenkort gestemd door de gemeenteraad.

Eenzaamheid in Den Haag

In Den Haag is eenzaamheid onder ouderen, net als in veel andere grote steden, een groot probleem. Om dit probleem aan te pakken, is er onder andere een Community tegen Eenzaamheid opgezet door plaatselijke ondernemers. Zij proberen zich samen met maatschappelijke organisaties in te zetten tegen eenzaamheid onder de Haagse bevolking. Zo worden er regelmatig  uitjes georganiseerd voor eenzame mensen. Meer weten? Kijk dan op de site www.zoekhetuitdenhaag.nl.  Mocht u er via die weg niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Den Haag.

(Bron: Omroep West, Algemeen Dagblad, Nieuwsuur)

 

Geef een reactie