Raad Gevraagd: “moet ik onderverhuur doorgeven aan de woningbouw?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Elsbeth woont in een appartementencomplex in een middelgrote stad. Sinds kort woont er een jonge vrouw in dit gebouw. Via via heeft Elsbeth vernomen dat deze vrouw het huis huurt van de vorige bewoner, wat in strijdt is met de regels van de woningbouw. Nu vraagt zij zich het volgende af:

“Het gebouw waarin ik woon is eigendom van een woningbouwvereniging. Woningen mogen dus niet onderverhuurd worden, maar laatst ontdekte ik dat iemand die bij mij in het appartementencomplex woont dit toch doet. Dit is aan mij vertelde door een buurvrouw, die goed op de hoogte is wat er speelt in  en rondom het complex. Nu vraag ik me af of ik de woningbouw op de hoogte moet stellen van wat ik heb gehoord. Ik vind in principe dat dit mijn plicht is, want deze man verdient nu geld aan een huis dat niet van hemzelf is. Toch twijfel ik, want de persoon die nu in het huis woont komt dat op straat te staan.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (7)

 1. Hanneman says:

  Wat een eigenaardige probleemstellingen soms. Zoekt u dat nou actief op? Anno 2019 ligt het in de redelijkheid aan te nemen dat de verhuurders of bezitters van dit soort appartementencomplexen door de zittende regeringen op alle denkbare wijzen overdreven worden gesteund in het verwerven van voldoende inkomsten, dikwijls over de rug van de huurders streepje bewoners. U hoeft uw goed burgerschap en onbesproken gedrag echt niet te onderlijnen met een aangifte die een bewoner in échte problemen kan brengen. Het zou u sieren oog te hebben voor wat er in dit land allemaal gebeurt. En doet u dat andere oog nu en dan gewoon een keertje dicht.

  1. Daro says:

   Hanneman wat een eigenaardig antwoord. Er zitten heel veel mensen te springen om sociale woonruimte. Onderverhuren is not done!. Ook ik ken zo’n geval en dat al jaren. Betrokkene heeft huursubsidie en het huis onderverhuurd en zelf een huis gekocht. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen maar goed burgerschap en onbesproken gedag onderlijnen. Uw reactie roept op tot sjoemelgedrag en/of is kortzichtig.

 2. oosterwijck says:

  Onbegrijpelijk dat simpele zielen, altijd weer in staat zijn om hun medemens te controleren en eventueel zelfs te verraden, bij een corrupte, misleidende en stelende overheid. Als die lafbekken zich eens druk maakte over de pensioendiefstal, de belastingontduiking van multinationals, evenals ministers, kamerleden en ambtenaren, die zich schuldig maken aan fraude (zoals met belastinggeld snoepreisjes maken met een minnares. Dan zou dit land er beter voor staan. Ik heb al eens voorbij zijn komen op deze site, dat iemand kwalijk genomen werd, dat hij verplicht met vervroegd pensioen moest en pensioen ontving. Hij kreeg letterlijk het verwijt: “Door mensen zoals jij, wordt mijn pensioen gekort”. Simpeler kun je het niet hebben. Die verwijtende lafbek, had tegen de minister van Financien moet zeggen: “Door iemand zoals jij, die de pensioenpot heeft afgeroomd, wordt mijn pensioen gekort”. Terug naar bovenstaand ziektebeeld: Bemoei je niet met dit soort zaken. Die huurder en die verhuurder, doen niemand kwaad.

  1. Nel van Rootzelaar says:

   Groot gelijk. Laat mevrouw lekker zitten. Als men er geen last van heeft waarom dan aan de bel trekken. Mevrouw is waarschijnlijk blij dat ze woonruimte heeft, waarom zal je die in de problemen brengen. Er gebeuren wel meer dingen die niet mogen. Wij zeggen dan: pissen achter de kerk mag ook niet maar het stinkt er wel. Kortom laat mevrouw lekker wonen en bemoei je er niet mee.

 3. oosterwijck says:

  Reactie op Daro
  Het is belastingtechnisch niet mogelijk om een huis te kopen en tegelijk op een andere woning huursubsidie te ontvangen. Dit wordt automatisch ontdekt en de huursubsidie wordt teruggevorderd. Dit is een kwestie van (korte) tijd. Dit is één van de vele sprookjes, die de ronde doen over vermeende fraude door simpele zielen. Natuurlijk mag niemand frauderen. Maar bemoei je eerst maar met grotere fraudes, voordat je, mede slachtoffers van dit regeringsbeleid aanspreekt. En als je vind dat er heel veel mensen zitten te springen om huisvesting, ga protesteren in Den Haag, en eis dat ze eindelijk beginnen met 75.000 huizen bouwen per jaar. En dan kun je meteen je beklag doen dat er een prins is, die 384 huizen in Amsterdam heeft opgekocht (met enkele parasitaire vriendjes), om ze voor veel te veel huurgeld te verhuren. Laat een zien dat je een rechtschapen mens bent, die opkomt voor de zwakkere medemens.

  1. Daro says:

   Dag “meneer” Oosterwijck. U weet niets van mij en uit beschuldigingen die kant noch wal raken. Of weet u wat ik doe tegen misstanden? Misschien eerst eens nadenken voordat u reageert. Vragen is ook een mogelijkheid waardoor u ook nog wijzer kunt worden. Belastingtechnisch is er heel wat te ontduiken. Het zou ook prettig zijn als u de beleefdheidsvorm in acht nam. Beleefdheid en respect staan niet hoog in uw vaandel. Ik ben geen familie noch een vriend dus de “je” aanspreekvorm is niet van toepassing.

 4. Amaranthus says:

  U heeft het via uw buurvrouw gehoord!? Dan weet u het dus nog altijd niet zeker! Uit dit soort onderling gefluister en geroddel komen de ergste narigheden voort. Heeft u al eens met de persoon zelf gesproken en kent u derhalve de situatie van de bron zelf? Wat niet mag dat mag niet inderdaad maar misschien is het ook zinvol zich af te vragen waarom je vooraan wil staan om dit te verraden zelfs zonder de details te kennen. Ik weet het mijn woorden zijn ferm. Dat komt door de ondertoon in uw vraag.