Raad

Raad Gevraagd: “mijn vriend zegt altijd op het laatste moment af”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Een vriend wijzen op zijn of haar gedrag kan heel lastig zijn. Zo ook voor meneer R. Nieuwendam. Hij staat voor het volgende dilemma:

“Een vriend van mij zegt steeds afspraken op het laatste moment af. Ik vind dat vervelend, zeker omdat ik hem laatst op een verjaardag met iemand heb horen praten over de leuke fietstocht die zij die dag daarvoor hadden gemaakt. Hij laat afspraken met anderen dus wel doorgaan. Ik durf hem er niet zo goed op aan te spreken, want hij wordt snel boos. Hoe kan ik toch duidelijk maken dat ik het niet fijn vind dat hij steeds afzegt, zonder dat hij boos wordt?”
R. Nieuwendam

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanvraagformulier.

Geef een reactie

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Goede raad: Zet hem uit je leven, die goede vriend van je. … Zoals ik het begrijp, die goede vriend heeft helemaal geen respect voor jou of jouw gevoelens. Dit is typisch een ongelijke gebruiksrelatie van een egoist met een slaaf.

  Eiberdine says:

  Uw vriend stelt prioriteiten en op dat lijstje komt U niet voor. U verlangt naar die afspraak terwijl het voor Uw vriend iets is waartegen hij duidelijk opziet. Misschien durft hij niet zeggen dat hij geen trek in U heeft en hoopt dat U dat door zijn afzeggen zélf ontdekt en Uw conclusie trekt. Stelt U hem op prijs maak dan alleen gebruik van de tijd die hij kennelijk voorlopig nog voor U heeft, dat terloopse gesprek en maakt verder vooral nooit meer een afspraak. Zo verwatert het geleidelijk zonder dat het zeer doet. In een adresboekje is altijd verloop.

  Noon says:

  Ik begrijp dat er allerlei vragen door uw hoofd spoken. Handig is “altijd”, om deze vragen op papier te zetten. Deel een schriftje of A viertje met een middenstreep in een linker en rechter kolom.
  Schrijf links wat deze vriend / kennis voor u betekent. Niet in het verleden maar “nu.” Omschrijf jullie vriendschapsband. Waar deze voor u uit bestond en hoe deze “nu” voor u voelt. Hoe was de actie reactie naar elkaar tijdens jullie samen zijn. Was het gezellig, werd er veel gelachen. Of kwamen er minder leuke onderwerpen (eenzijdig ingebracht) voorbij. Enz. Enz. De antwoorden hierop van u rechts op papier geschreven, geven al vaak een inzicht op wat er gaande is. Blijf bij uzelf. Er lopen nog zoveel lieve, maatje zoekende, ouderen rond. Piekeren is een weghalende positieve energie. Soms moet een mens het ook maar zo laten en op zoek gaan naar nieuwe energie schenkers. Gaan voor het heden. Het verleden, helaas, kan ook een remming zijn in wat vertrouwd was. Nooit te oud om te leren. Ik wens u nog vele leuke mensen toe die het wel waarderen om met u de tijd door te brengen.