raad

Raad Gevraagd: “moet ik iets zeggen van de spelfouten in ons clubblad?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Bertus is gepensioneerd en is sinds een half jaar lid van een voetbalclub. Deze club geeft elke maand een clubblad uit dat vol spelfouten staat. Bertus zou dit graag anders zien, maar vraagt zich af hoe hij dit voor elkaar krijgt.

“Ik voetbal al 6 maanden in een team voor oudere mannen bij de plaatselijke voetbalclub. 2 van mijn teamgenoten verzorgen de teksten in het clubblad. Dit doen zij naar het schijnt al jaren met veel plezier, maar ik schrok nogal toen ik de nieuwste editie mee naar huis nam. Het staat vol spelfouten! Ikzelf vind dit niet prettig en zou in het vervolg graag een foutloos clubblad willen lezen. Nu vraag ik me af hoe ik dit voor elkaar krijg. Het liefst zou ik de 2 heren willen wijzen op hun fouten en aanbieden om de teksten in het vervolg na te kijken voordat ze gedrukt worden. Lijkt mij een heel normale opmerking, maar ik weet niet of de makers van het blad het ook zo zullen opvatten. Wat nu?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Voetballiefhebbers behoren nu eenmaal niet tot de meest intelligente soort. En voetbal wordt al 100 jaar gebruikt om de klasse van loonslaven weg te houden van studie en politiek, waardoor niet te veel verwacht kan worden van hun taalvaardigheid. Dus laat ze maar lekker taal- en spelfouten maken. Ik kan me voostellen dat U of anderen, zich storen aan taalfouten. Maar zolang we begrijpen wat er geschreven is, is het goed. Toch? … Aan de andere kant hebben de taal fanaten, die hun riante inkomen verdienen door zich, hun leven lang, te buigen op de Nederlandse taal, elke paar jaar de taal meer ingewikkeld en meer onlogisch gemaakt. Beter is om je daar druk over te maken. En die zakkenvullers te verjagen met pek en veren. De Nederlandse taal is inmiddels zo ingewikkeld geworden, dat het voor de onderkant van de samenleving en de anderstaligen niet meer te leren is. Taal moet veel eenvoudiger gemaakt worden. zodat iedereen met 6 klassen LO onderwijs, de Nederlandse taal foutloos kan leren lezen en schrijven. Nu is de Nederlandse taal voor mensen met een normaal intelligentieniveau en met een middelbare opleiding, ondoenlijk foutloos een brief te schrijven. Er zijn zelfs onderwijzers met een kweekschool opleiding, die niet foutloos Nederlands doceren. Ik zie soms brieven van de (Gemeentelijke)overheid met taalfouten. Dit is toch een teken aan de wand!

    Amaranthus says:

    Een clubblad vol fouten is ergerlijk. U heeft zich waarschijnlijk ook al gerealiseerd dat deze mannen zich enthousiast inzetten voor de club. Het zou daarmee zou een vervelend idee zijn dat dit enthousiasme wellicht verdwijnt als u hen regelrecht aanspreek op de fouten. Meestal staan de mensen die zich voor dergelijke dingen extra inzetten bij een club niet in de rij. Misschien is het genoeg uw interesse te uiten om ook te helpen bij het proces van het clubblad. Misschien is een van beide na al die jaren het wel beu maar is er tot op heden niemand opgestaan die het wilde overnemen. Toch zou ik mij er proberen minder aan te storen door te bedenken dat deze personen ook hun best doen. Weeg af of dit echt zo belangrijk is dat er misschien wel wrevel in de club ontstaat. Verder is het vaak zo dat het niet is wat je zegt maar hoe je het zegt.