raad

Raad Gevraagd: “moet ik het bibliotheekabonnement van mijn moeder opzeggen?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

De moeder van Anne-Marie heeft al jaren een bibliotheekabonnement, maar nu zij begint te dementeren, brengt ze de boeken vaker niet dan wel terug. Wat nu?

“Mijn moeder is begin 80 en zij wordt steeds vergeetachtiger. Zo vergeet zij de laatste tijd steeds vaker om de boeken terug te brengen die zij leent bij de bibliotheek. Zij is al van kinds af aan lid en leent bijna elke week een aantal boeken bij de vestiging om de hoek. Ze is gek op lezen, maar krijgt nu telkens boetes omdat ze de boeken te laat of niet terugbrengt. Ik weet dat de plaatselijke bibliotheek na de 4e aanmaning het dossier doorspeelt naar de gemeente, die uiteindelijk zelfs aan deurwaarde kan sturen. Ik wil graag voorkomen dat mijn moeder nog meer boetes krijgt en overweeg daarom om haar abonnement  stopt te zetten. Mijn zus en ik wonen beiden vrij ver weg en zijn niet altijd bij mijn moeder op tijden en dagen dat de bibliotheek open is, waardoor ook wij niet altijd in staat zijn om de boeken op tijd weg te brengen. Ik wet zeker dat mijn moeder het verschrikkelijk zou vinden als haar abonnement wordt opgezegd, maar ik wil ook niet dat zij telkens boetes krijgt. Wat te doen?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hanneman says:

  Wat vervelend. Ik vraag me af hoe vriendelijk deze gemeente is voor haar ouderen. En als dat voldoende vriendelijk is, er met de bibliotheek een soort van gewijzigde terugbrengregeling is te treffen? Dat de boeken misschien niet op de gestempelde datum behoeven te worden ingeleverd maar in iéder geval zullen worden ingeleverd bij de eerste gelegenheid. Dat uw moeder haar geliefde lidmaatschap niet hoeft op te zeggen en gewoon toch steeds een nieuw boek kan blijven openslaan. Want dat lijkt mij de hoogste prioriteit. Te zorgen dat uw moeder niet iets héél naars zal overkomen vanwege onredelijke regeltjes en prutsbeetjes geld. Bibliotheken voeren in het algemeen geen strafgevangenisbeleid. Eerder maakt men zich druk over hoe nog veel meer mensen uit te nodigen te gaan lezen. Als ik U was zou ik eens een belletje wagen. Als tegenprestatie zal ik hier en daar ‘ns voor uw moeder duimen.

  Amaranthus says:

  De bibliotheek waar ik (ook van kinds af aan) bij ben is juist heel erg betrokken bij de samenleving en het opkomen van allerlei kwetsbare groepen.

  Tegenwoordig kan vrijwel alles voor de bieb via de pc. Als ik kijk naar de ouderen waar ik meer werk die in de leeftijdscategorie van uw moeder zitten dan gok ik erop dat zij geen pc en internet heeft. Maar (omdat u hier uw vraagt stelt neem ik aan) u wel. U zou een machtiging op de pas van uw moeder kunnen regelen (na overleg met uw moeder) Dan kunt u voor haar de zaken via internet volgen en krijgt u een aantal dagen voorde afloop van de uitleentermijn een berichtje. Zo kan ik de pas van mijn vader en/of kinderen aan die van mij koppelen om te zien of daar alles is ingeleverd en/of betaald. En dat gewoon via internet. Dan kunt u uw moeder bellen en haar een seintje geven.

  Misschien is er wel iemand (van de bieb, een buurvrouw of iemand van de kerk?) die de boeken bij uw moeder af wil halen om in te leveren. Lenen kan zij nog steeds zelf gaan doen.

  Zoals Hanneman hiervoor al schreef; Waag er eens een belletje aan met de bibliotheek van uw moeder. De meeste bibliotheken zijn echt heel sociaal geëngageerd tegenwoordig. Lijkt mij sterk dat er geen oplossing kan worden gevonden.
  Ik hoop voor uw moeder dat zij lid kan blijven.

  Snipsnap says:

  Beste Anne-Marie,
  Wat een verdrietige situatie waar u allen in verkeerd.
  Ik snap heel goed dat het een moeilijke keuze is.
  Misschien kunt u met behulp van haar buren een oplossing vinden.
  Ik bedoel, dat een buurman/vrouw eens ga kijken of ze boeken in huis heeft die terug gebracht moeten worden.
  Zodat de boetes beperkt kan blijven.
  Mocht dit niet lukken, dan kunt u misschien zelf een bibliotheek aanmaken, buren of vrienden hebben vast wel boeken die ze toch niet meer lezen en zo voorkomt u het probleem met boetes.
  Gewoon met wat boeken in een mooie kast of op een plank in een kamertje waar ze dan zelf kan kijken wat ze leuk vind om te lezen.
  Ikzelf zal wel het abonnement opzeggen, want boetes en deurwaarders maken dat er stress ontstaat.
  Ik wens u heel veel succes en sterkte met dit alles.
  Een vriendelijke groet Snipsnap