afvalscheiding

Raad Gevraagd: “mijn man wil het afval niet scheiden”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Plastic bij plastic, papier bij papier en papier bij papier: in steeds meer huishoudens wordt afval gescheiden. Dinie wil dit ook graag invoeren bij haar thuis, maar haar man is minder enthousiast…

“Mijn man en ik gooien al jaren al het afval in 1 bak. Ik wil hier graag verandering in brengen, omdat dit beter is voor het milieu. Mijn man ziet hier niets in en noemt het onzin. Hij vertikt het  bijvoorbeeld om plastic verpakkingen in de speciaal hiervoor bedoelde vuilniszak te doen. Ik vind dit vervelend en wil hem graag alsnog over de streep trekken. Hoe pak ik dit het best aan?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reactie

  Amaranthus says:

  Ik weet niet hoe het bij u in de gemeente werkt, want dat is overal anders, maar bij ons is het als volgt:
  -Per keer betalen voor het legen van de restafvalcontainer
  – Het GFT wordt gratis en ook een keer vaker opgehaald
  – PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons)ook gratis ingezameld.

  Het plastic werd eerst, net zoals u schrijft, in zakken ingezameld maar omdat zat zo’n troep gaf op straat nu als PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons)in een container.

  In dit geval is er dus een prikkel in de portemonnee om het afval te gaan scheiden. Want minder plastic in de restafvalbak zorgt dat hij minder snel vol is waardoor de bak minder snel aan de weg hoeft en het dus ook minder kost.

  Wanneer het milieu dus geen prikkel is voor uw man om afval te gaan scheiden zou u hem kunnen overtuigen met het punt dat het goedkoper is om afval te scheiden mits het bij u in de gemeente dus ook zo werkt.

  Anders zou ik eigenlijk niet goed weten hoe uw man zou kunnen overtuigen. Helaas kan ik ook in het standpunt van uw man komen. Vroeger was afval scheiden (restafval, papier en glas) redelijk overzichtelijk. Maar tegenwoordig moet je bijna raketgeleerde zijn om te weten wat er in welke bak mag. Ik moet bekennen dat ik, terwijl ik het met te paplepel heb ingegoten gekregen, het zelf ook wel eens verwens en soms toch even makkelijk alles in de restcontainer gooi.

  Houdt van uw man en veel overtuigingskracht toegewenst.