kleinkind

Raad Gevraagd: “mijn kleinkind lust niets”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Dinie past vaak op haar kleinkind. Hartstikke gezellig, maar er is 1 probleem: haar kleinkind is heel kieskeurig wat eten betreft…

“Mijn kleinkind is nu bijna 1,5 jaar en ik merk dat hij steeds kieskeuriger wordt wat betreft eten. Niets wat ik hem geef is goed. Eerst at hij alles, dus ik snap niet waar dit opeens vandaan komt. Mijn dochter snapt er ook niets van, want haar andere kinderen eten wel gewoon wat ze voorgeschoteld krijgen en mijn eigen kinderen deden dat ook altijd. Ik vraag me daarom af wat ik kan doen om hem alsnog voldoende te laten eten als hij bij mij is.”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. madeliev says:

  Je geen zorgen maken. Meestal gaat het vanzelf voorbij.
  Het heeft meer te maken met dat ze op die leeftijd hebben ontdekt dat ze nee kunnen denken en zeggen. Ze dus zelf kunnen bepalen. Maar wat wel belangrijk is, dat u verder niets iets anders geeft. M.a.w. als het brood of de warme hapdie u geeft niet wordt opgegeten, dit na een tijdje weg halen en verder geen hapje fruit of iets anders geven – tot de volgende maaltijd, dan pas is er weer tijd om te eten.
  Kinderen zullen zichzelf nooit uithongeren, nooit en te nimmer. Dat is onderzocht en bewezen.
  Af en toe is er wel iets anders aan de hand en dan kan een bezoek aan de huisarts daarover opheldering geven, maar die stap is meestal niet nodig, en in deze situatie zeker niet, omdat u schrijft dat het kind alleen maar kieskeuriger wordt.

 2. Nelleke reageert says:

  Elk kind probeert zij grenzen uit. Dit kindje heeft blijkbaar ontdekt dat hij dat kan uitproberen bij het eten. Lijkt mij er gewoon geen aandacht aan schenken. Geen eten? Prima, maar dan ook geen fruit of snoep. Pas bij de volgende maaltijd weer een bord eten voor zijn neus zetten. Net zo lang volhouden tot hij gaat eten. Als u toegeeft en hem iets anders geeft of snoep of fruit, dan gaat het niet meer lukken. Hij ziet dat als overwinning, zo klein als hij is.
  Ik moet toegeven, ik was ook zo’n kind. Mijn ouders waren daar heel consequent in. Het heeft geholpen, ik lust nu bijna alles en hou van eten. Ik werd vroeger met mijn bord in de keuken gezet als ik niet wilde eten. Ik mocht dan pas naar de kamer als mijn bord leeg was. Nou, het werkte prima. En ik ben goed opgedroogd hoor, geen trauma’s van overgehouden. Ben nu 65 jaar en koken en eten is mijn hobby. ?