dochter

Raad Gevraagd: “mijn dochter is een overbezorgde ouder”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Dick past 1 keer per week op zijn kleindochter van 1,5 jaar, het kind van zijn dochter. Zijn dochter is erg overbezorgd, wat Dick zorgen baart.

“Elke woensdag pas ik op mijn kleindochter. Mijn dochter komt haar dan brengen, maar ik merk aan alles dat zij het lastig vindt om haar achter te laten. Niet alleen bij mij, want ik heb dit ook in andere gevallen zien gebeuren. Ook gedurende de dag, als ik haar een foto stuur van hoe lekker ze zit te eten of spelen, krijg ik vaak bezorgde appjes terug. Ik vind dit vervelend voor mijn dochter, want zo kan ze zich – lijkt mij – niet goed ontspannen en dat gun ik haar heel erg. Kan ik dit aankaarten, of kan ik me hier beter niet mee bemoeien?”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

*foto is illustratief.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nelleke reageert says:

  Als u steeds foto’s stuurt dan lokt u ook een reactie uit. Anderszijds, als uw dochter er zoveel moeite mee heeft als een ander voor haar kind zorgt dan is er maar één oplossing. Gaat ze toch lekker zelf voor haar kind zorgen.
  Ik ben misschien keihard in mijn oordeel maar een ander voor je kind laten zorgen en dan commentaar hebben. Dat noemen wij van twee walletjes eten. Of je laat een ander oppassen en houd je mond of je zorgt zelf voor je kind. Meer smaken zijn er niet. Tegenwoordig denkt men dat hun ouders geen kinderen meer kunnen opvoeden. Nou misschien kunnen ze het wel beter dan de ouders zelf.

  Amaranthus says:

  Het is vast het eerste kind van uw dochter. Het is daarom begrijpelijk dat uw dochter zich zorgen maakt om elke nieuwe stap en alles zo goed mogelijk probeert te doen. Het siert haar want het toont dat ze het allerbeste wil voor haar kind. Meestal zie je dat dit er bij de tweede wel een beetje af gaat. Wanneer u uw dochter zegt dat ze niet zo overbezorgd moet doen leidt dit er waarschijnlijk niet toe dat ze minder bezorgd is maar dat ze alleen maar een extra zorg erbij heeft. Dan loopt ze zich in zichzelf zorgen te maken en ze vraagt zich ook nog af of ze niet te bezorgd over komt. Daarbij houdt zij dan misschien haar zorgen voor zich waardoor ze er in haar eentje mee tobt. Het hele bezorgde gaat er vanzelf een beetje af en tot die tijd steunt u uw dochter het best door begrip te tonen. Voor wat ik uit de tekst kan halen zijn er verder geen dramatische gevolgen voor het kind. Mocht dat wel zo zijn dan kun je verdere stappen overwegen.

   madeliev says:

   Helemaal mee eens, het overbezorgde gaat er meestal wel af, mettertijd.
   Wat u wel zou kunnen doen, is vragen hoe uw dochter het eigenlijk ervaart dat ze haar kind bij u achterlaat. Is ze soms overbezorgd uit schuldgevoel? Vind ze eigenlijk dat ze zelf voor haar kind zou moeten zorgen,maar ze kiest [noodgedwongen?] ervoor om te werken. En is die overbezorgdheid niet de reden / vermoeden dat u wellicht niet goed voor haar kind, uw kleinkind, zou kunnen zorgen.