raad gevraagd

Raad Gevraagd: “Mijn buurman houdt de hele straat in de gaten”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze nieuwe rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

De buurman van Sasha is nogal nieuwsgierig van aard. Hij houdt volgens haar de hele buurt in de gaten en confronteert vervolgens buurtbewoners in het openbaar met hun gedrag. Sasha vindt dit niet zo prettig, maar weet niet goed wat te doen.

“Mijn buurman maakt elke dag een wandeling door de buurt. Op zich niets mis mee, maar ik heb hem er al verschillende keren op betrapt dat hij buurtbewoners luid en duidelijk én in het openbaar vertelt wat hij vindt van bepaalde gedragingen. Ik zal een voorbeeld geven: iemand die in onze straat woont gooit het vuilnis altijd pas weg als de zak helemaal vol is, waardoor deze  soms moeilijk in de container past. Mijn buurman vindt dit niet handig en vertelt hem dit dan ook in niet mis te verstane taal. Zodoende ontstaan er weleens ruzies in de straat. Ik vind dit erg vervelend voor de mensen in mijn buurt én mijn buurman en wil graag bemiddelen. Ik heb al eens aan mijn buurman, met wie mijn contact goed is, uitgelegd dat hij misschien zijn gedrag iets moet aanpassen. Hier wilde hij echter niets van weten. Hoe pak ik dit aan?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nelleke reageert says:

  Als deze man iedereen ongezouten en ongevraagd zijn mening geeft dan is dat misschien wel de oplossing. Met gelijke munt terugbetalen. Zeg hem ongevraagd en ongezouten wat jullie van zijn houding vinden. Subtiel werkt dus blijkbaar niet bij deze man. In dat geval kunnen jullie het beste reageren zoals hij doet. Waarschijnlijk gaan dan zijn ogen open en constateert hij dat hij dat niet zo leuk vindt dus een ander ook niet. U kunt dat misschien met de mensen bespreken die zo door hem worden benaderd. Zou het zelf niet doen als uw verstandhouding goed is. Met een beetje geluk komt hij vanzelf naar u toe om te vertellen wat hem is overkomen. Op dat moment kunt u hem rustig uitleggen dat zijn methode averechts werkt en mensen niet gediend zijn van zijn bemoeizucht.

  Amaranthus says:

  Ik begrijp denk ik uw probleem niet helemaal goed. Deze meneer geeft overal zijn zicht op en doet dit tijdens een dagelijks wandelingetje door de buurt. Deze meneer maakt contact. Iets wat is deze tijd blijkbaar zo schaars is geworden dat u en andere bewoners niet meer goed weten wat ze ermee aan moeten. Je kunt namelijk ook gewoon bedenken dat deze meneer blijkbaar een praatje nodig heeft. Zelf initiatief neemt door een wandelingetje te gaan maken en daarbij hier en daar een gesprekje aan te knopen. U noemt deze meneer tussen de regels door een betweter en en bemoeial. Maar wat doet u zelf als u al voor uw buurtgenoten denkt (in de tekst staat namelijk dat u het vervelend vindt voor uzelf en de mensen in de buurt.) en ook al uw vinger opsteekt om wel even te bemiddelen? Hebben andere mensen uit de buurt ook echt bij u geklaagd over deze man? Is het van hen dan ook niet veel eerlijker om gewoon tegen hem te zeggen dat ze het advies waarderen maar dit advies niet nodig is? Verder hoeft u of een van uw eventueel klagende buurtgenoten niets te doen met het ongevraagde advies. Gewoon van je af laten glijden terwijl je het gesprekje in een leuke richting ombuigt. Waarom wilt u deze man graag veranderen?
  De opmerking in de oplossing van de vorige reactie nl; “U kunt dat misschien met de mensen bespreken die zo door hem worden benaderd.” geeft mij een erg vervelend achter-elkaars-rug-om-praten gevoel en lijkt mij de goede verhoudingen helemaal niet ten goede komen.

  Eukje says:

  Heb ook zo’n buurman echter spreekt hij de mensen niet aan. Had het idee opgevat om hem een kinderverrekijker toe te sturen ” Omdat je alles zo graag in de gaten houd” maar moet er nog even over nadenken.