raad

Raad Gevraagd: “kan ik de nevenactiviteiten van mijn collega opgeven aan mijn leidinggevende?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Een extra zakcentje verdienen door buiten werktijden bij te klussen kan heel lucratief zijn, maar het mag niet altijd zomaar. Bertus weet dat 1 van zijn collega’s dit doet zonder dat hun leidinggevende dit weet. wat nu?

“Ik werk bij een zorginstelling en heb laatst ontdekt dat één van mijn collega’s buiten werktijd soms bijspringt bij een andere instelling. Hoewel ik het niet met eigen ogen heb gezien, weet ik 100 procent zeker dat dit het geval is. In onze contracten is vastgelegd dat dit absoluut niet mag. Ik zit nu in een spagaat, want moet ik dit nu melden bij onze leidinggevende of niet?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. oosterwijck says:

  Bertus, verrader, schaam je. Het gaat jou niet aan wat je collega doet. Zolang hij niet steelt of fraudeert mag je collega best een centje bijverdienen. Ook al staat dat in zijn contract. Dat had helemaal niet in zijn contract mogen staan. In zijn contract had een salaris moeten staan, dat voldoende is. Let maar op andere zaken, zoals corrupte volksvertegenwoordiger en maak daar maar melding van. Om een voorbeeld te geven. Nelie Smit Croes, was adviserend bestuurslid van een criminele bank in Panama, waar alle andere corrupte politici hun zwart verdiende geld stalden. Daarvoor kreeg ze , zwart, een fikse vergoeding. Toen ze betrapt werd op die misdaad verklaarde ze, “dat ze die bijverdienste helemaal vergeten was, omdat ze vrijwel nooit op haar bankafschriften keek”. Als Bertus zo nodig de rechtvaardige broeder wil uithangen, maak dan maar melding van de zaak Nelie Smit Croes. Laat maar eens zien hoe flink je bent.

 2. Hanneman says:

  Als u in de zorg werkzaam bent begrijp ik niet zo goed dat dit voor u een serieuze vraag of dilemma is. Iemand doet werk op plaatsen waar misschien anders geen personeel is of kan, hetgeen zou betekenen dat dat werk niet gedaan wordt. Misschien wordt het werk dat door uw collega in een andere instelling gedaan wordt, wel zéér op prijs gesteld. Dat hier het accent ligt op “door bij te klussen een lucratief zakcentje wordt verdiend” roept bij mij iets op van schimmigheid. Als de kwaliteit en het karakter van het handelen van uw collega écht problemen veroorzaken ligt het misschien anders. Maar wie weet staat uw collega het water aan de lippen en is hier sprake van dringende noodzaak. De lonen en voorwaarden in de zorg zijn voor werknemers ook niet altijd even fatsoenlijk. Misschien is de contractuele voorwaarde wel heel onredelijk, onredelijkheid bij werkgevers is ook geen nieuwtje. Het aanbrengen van uw collega plaatst u bij uw leidinggevende vast op het lijstje van getrouwen, echter wie weet wat u stukmaakt.

 3. oosterwijck says:

  Waarom zijn kleinzielige burgers zo kinderlijk, om een hardwerkende collega, een bijverdienste niet te gunnen, uit misplaatst moraal? … Wat is er verkeerd aan, als iemand energie en tijd steekt in een eerlijke bijverdienste? … Je hoort dat soort zielepoten nooit, als politici corrupt zijn en hun zakken vullen, of anderszins naast de pot pissen. Dit soort lafbekken roepen bij een aversie op, die ik niet onder woorden kan brengen. Terwijl volksvertegenwoordigers (die een voorbeeldfunctie hebben) op allerlei wijze de bevolking bestelen en bedriegen, durven ze hun mond niet open te doen en staan met een oranje mutsje te zwaaien in weer en wind. En als een buurman of collega (op een eerlijke wijze) een centje voordeel heeft, komt de gedachte op om ze aan te geven. Je moest eens weten hoeveel (onterechte) informatie UWV en de belastingdienst krijgt van dit soort verraders. En nu ik het toch benoem: Je moest eens weten hoe corrupt het UWV en de belastingdienst zelf zijn, met onrechtmatige uitkeringen verstrekken en belasting ontduiken.

  1. B.Harmsen says:

   En nu ik het toch benoem: Je moest eens weten hoe corrupt het UWV en de belastingdienst zelf zijn, met onrechtmatige uitkeringen verstrekken en belasting ontduiken.

   Weet u dit uit ervaring of heeft u de klok horen luiden maar weet niet etc..

 4. Amaranthus says:

  U heeft het ontdekt, maar niet met eigen ogen gezien? Dus u heeft niet eens met de persoon gesproken en kent derhalve zijn of haar situatie niet eens? Ik dank dat uw college erbij lappen, want zo zal dat door de meerderheid gezien worden, niet de manier is. U weet dit zelf ook heel goed anders kwam u hier niet om steun voor uw plan vragen. Verder sluit ik mij bij de reactie van Hanneman aan.

 5. Nelleke reageert says:

  Wel eens gehoord van de term leven en laten leven? Misselijkmakend om een collega te verlinken die zijn beleg op zijn boterham wil verdienen bij een andere zorginstelling. U heeft het niet met eigen ogen gezien maar weet het voor 100% zeker?
  Fijne collega bent u zeg. Misschien een tikkeltje afgunstig omdat u het ook wel wil? Typisch heden ten daagse mentaliteit. Ik heb het niet dus jij mag het ook niet, bah!