Raad Gevraagd

Raad Gevraagd: “is het verstandig om de auto weg te doen?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

De ogen van Cornelis zijn niet meer wat ze geweest zijn. Hij ziet steeds slechter, waardoor hij zich niet meer veilig voelt tijdens het autorijden. Cornelis denkt dat hij zijn auto het best weg kan doen, maar vind het lastig om de knoop door te hakken.

“Ik ben nu 85 en mijn ogen worden steeds slechter. Daardoor wordt autorijden steeds moeilijker, vooral op drukke punten. Ik vrees daarom dat ik de auto beter weg kan doen, maar dat betekent wel dat ik flink inlever aan mobiliteit. Fietsen gaat nog wel, want dit gaat een stuk minder snel dan autorijden dus heb ik meer tijd om goed te kijken. Een nadeel is dat ik op de fiets niet zulke lange afstanden kan afleggen en minder kan meenemen, waardoor ik bijvoorbeeld niet meer alleen mijn weekboodschappen kan doen. Wat zou u doen als u mij zou zijn? De auto wegdoen uit veiligheidsoverwegingen of de auto behouden om zo mobieler te blijven?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Ruzie met de buurvrouw, een moeizame relatie met uw beste vriend, of een dergelijk probleem waarover u wel wat goede raad kunt gebruiken? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanvraagformulier en wie weet wordt uw inzending binnenkort behandeld.

Geef een reactie

Reacties (11)

 1. dertien1 says:

  Geef u op voor een Tax bus voor ritjes in de regio
  Al u daar de bezitter van bent, kunt de Valys aan vragen Dat werkt prima voor ritjes verder weg
  Ik gebruik dit al jaren zelfs met de scoot mobiel kom ik waar ik wezen wil
  Er bestaat een mogelijkheid om de trein en Valys te combineren . Succes
  Het is even wennen ,een auto rijdt ook niet op water , en soms kost het iets meer tijd
  Maar je kunt altijd bij bijzondere ritjes op tijd en uur afspreken.
  Bertien de Pont

 2. Ceeshm says:

  Grote onbekende, ik ben zelf 85 jaar en ik begrijp dat het een vervelende zaak is als je voor deze keuze komt te staan. Zonder beperkingen kan echter niemand oud worden. Ik gun je de auto, maar in dit geval?
  Mijn advies?
  Die beperkingen onder ogen durven zien, naar de oogarts gaan en niet alleen aan jezelf denken maar b.v. vooral ook aan het gevaar dat je kunt betekenen voor mede weg gebruikers.
  Het advies van ‘dertien1’ snijdt daarnaast ook flink hout. Als je je nog kunt druk maken over deze zaken op je 85e ben je een bevoorrecht mens. Dat is iets wat ik mij iedere dag opnieuw weer bewust ben. Wat betekenen afstanden nog op onze leeftijd? Taxi bus en Valys zijn prima functionerende diensten, dus gebruik die.
  Groet, Cees

 3. Verzorgende030 says:

  Ook ik heb de auto weggedaan om mijn ogen en reactie snelheid. Ik wilde niet wachten totdat ik iemand zou aanrijden. Ik heb een e-bike gekocht met fietstassen en daar fiets ik rustig mee. De boodschappen komen met Picknick (scheelt ook zelf sjouwen) en voor de kleine dingen zit AH op 5 min lopen. De huisarts, stadje, apotheek, fysio het is allemaal hier lopend te doen en ga ik wat verder neem ik de e-bike of de tram naar de grotere stad of het ziekenhuis. Het is even wennen, maar ik vind het nu prima. Ik heb dan wel het geluk dat zelfs mijn kleinzoon 2 straten verder woont… En ik ben pas 55jr maar heb al diverse tia’s gehad en ben afgekeurd vandaar deze drastische keuze…

 4. Simon32 says:

  Alstublieft, doe uw auto weg. Dat is beter voor u en voor iedereen op de weg die u tegenkomt. Maak gebruik van een taxi in plaats van een eigen auto. Zoveel comfortabeler en het scheelt niets in de kosten. Een eigen auto is heel wat duurder dan u denkt. En u moet er toch niet aan denken dat u een ongeluk krijgt. Welk leed richt u dan aan? Ik wens u veel taxiplezier.

 5. Abbertje says:

  Daar is maar één optie voor n.l. Uw auto weg doen. U vertelt zelf dat U zich niet meer zo veilig voelt op de wegen. Het zal waarschijnlijk niet alleen aan Uw ogen liggen. Het verkeer is veel drukker geworden, en er wordt behoorlijk roekeloos gereden. Je moet zéér alert zijn. Dat kan voor ons ouderen soms een probleem zijn.
  Een half jaar geleden heb ik mijn auto weggedaan, na ruim zestig jaar daar in gereden te hebben. Ik zit nog steeds in een rouwproces. Ik kan nergens heen omdat ik een rollator gebruik. Dat is erg lastig met het O.V, maar heb wél taxi vervoer, wat te wensen over laat! Mijn ogen zijn ook niet meer al te best, maar ik ben zéér alert als ik aan het verkeer deelneem.
  In Amsterdam wordt veel gebruik gemaakt van een Canta. (Ook wel invalide auto genoemd. Te vinden op Internet). Misschien is dat een goed alternatief voor kortere afstanden, en U hoeft niet op de grote weg te rijden. (fietspad).
  Succes met het nemen van een beslissing.
  Vr.gr. Abbertje

 6. Mondela says:

  Allereerst vind ik het te prijzen dát u bij deze kwestie om raad vraagt. Niet iedereen (ongeacht leeftijd) heeft zelfinzicht, en richt daardoor (ernstige) schade aan. Of dit nu komt door fysieke gesteldheid, roekeloosheid, invloed van alcohol, drugs, etc. Ik zou – net als mijn voorgangers – willen oproepen voor veiligheid boven alles. Immers, wanneer iemand door een ongeluk ernstig beschadigd raakt, of fataler, kan zij/hij helemáál nergens meer heen… U zegt dat u nog wel kunt fietsen, dus als ik u was zou ik dit blijven doen zolang het kan. Vaker boodschappen halen op de fiets i.p.v. 1x de weekboodschappen met de auto is ook een (gezonde) optie. U hebt dan gelijk de nodige beweging, frisse neus, vit. D (en mogelijk nog een gezellig praatje ook). Wij hebben 8 jaar geen auto gehad, inmiddels wel weer, maar doen het nog altijd op deze manier. Voor langere afstanden zijn legio mogelijkheden te bedenken, o.a. zoals genoemd.

 7. Roodeswerf says:

  Het verbaast me dat zo weinig mensen weten van VALYS en regio taxi. 2 hele mooie dingen:

  Of invalde OF ouder dan 75 jaar. Binnen je rayon voor 3 euro per rit, regiotaxi. Buiten je rayon 600km ook voor een betaalbaar bedragje.

  Zelfs gemeente ambtenaren zeggen dat je er geen recht op heb, want zeggen ze dan van achter het loket: u heeft dat niet nodig! U heeft een auto en u rijdt zelf. Maar even volhouden, of wachten tot je door andere ambtenaar geholpen word.

  Zelf keurig geholpen, want ik moest dagelijks naar Amsterdam en daar zijn ook weer voorzieningen voor, zodat als je eigen bijdrage vol is, het verder wordt betaald.

  Ik ben 78 en het verbaast me dat zo weinig mensen er van weten.
  Er wordt de laatste jaren wel steeds meer beknibbeld van 1500 km per jaar naar 600 km nu.

  succes voor degenen die hier veel mee geholpen zijn. Dus ouder dan 75 of invalide.

  1. Abbertje says:

   Sinds ik mijn auto heb weggedaan, heb ik mij laten inschrijven voor taxi vervoer via gemeente. Vorige week had ik die taxi nodig, maar moest wél € 6,90 heen, en € 6.90 terug betalen. En dat alles binnen de regio. Bovendien komen zij vaak niet op de juiste tijd. Het kan wel erg lang duren vóór zij er eindelijk zijn. Soms wel een uur!!

 8. simon55 says:

  Hier in Haarlem heb je n site dat heet BUUV. Daar kwam ik 3 jaar geleden n advertentie tegen , van n man , die iemand zocht om hem af en toe naar ziekenhuis en huisarts te rijden met zijn auto met automaat.. De man is nu 91 en heeft z n rijbewijs ingeleverd. Ik heb de auto gekkregen van hem , en als hij me belt voor iets , ben ik er met de auto , hij blij en ik blij

 9. Ria Diender says:

  ANWB AutoMaatje is een goed alternatief voor korte en langere ritten. Vrijwilligers brengen u van deur tot deur, hebben een luisterend oor en helpen waar nodig. Uw wens en behoefte staan bij hen voorop. Inmiddels actief in veel gemernten in Nederland! Ik ben coordinator van een van de licaties en zie dagelijks hoe waardevol dit initiatief voor velen is.

 10. klontje says:

  Ik heb eind augustus mijn auto verkocht. Ik ben 90 jaar en voelde dat mijn reactievermogen zachtjesaan aan het verminderen was. Ik realiseerde me, dat ik, als ik daardoor een ongeluk zou veroorzaken, heel wat leed op mijn geweten zou hebben. Ik mis mijn auto wel, maar heb meer rust want het verkeer is tegenwoordig heel wat intensiever dan vroeger en daar hoef ik me nu niet meer mee bezig te zijn.