raad gevraagd

Raad Gevraagd: “in hoeverre moet ik vriend met hypochondrie steunen?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Roos heeft een vriend met hypochondrische neigingen. Zij is altijd bereid naar hem te luisteren, maar vraagt zich af of een luisterend oor bieden wel zo’n goed idee is in dit geval.

“Een vriend van mij denkt bij elk lichamelijk ongemak dat er iets enorm verschrikkelijks aan de hand is. Hij vertelt hier altijd in geur en kleur over en ik luister dan altijd. Toch vraag ik me af of het niet beter zou zijn om gesprekken over dit soort onderwerpen voortaan af te kappen. Niet dat ik het er niet over wil hebben, maar het lijkt me geestelijk erg zwaar voor hem om telkens op deze manier te moeten denken en als ik ernaar luister heb ik het idee dat ik het alleen maar faciliteer.”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Ladyofshadows says:

    Ik zou wsl naar hem luisteren en vragen stellen waarom hij denkt dat hij die ziekte heeft en dan zelf met tegen argumenten komen.
    Mocht hij door blijven gaan erover dan zou ik toch de andere ingebeelde ziekten aanhalen en hem zeggen op te houden met zichzelf gek te maken.
    Klinkt misschien niet leuk, maar op deze manier maakt hij zichzelf en anderen om hem heen knettergek!

  2. Nelleke reageert says:

    Zeker niet in meegaan. Heb ervaring met iemand die aan hypochondrie lijdt. Hoofdpijn, “oh ik heb vast een tumor”. Op mijn mededeling dat het misschien wel de bril kan zijn werd dat weggewoven. Uiteindelijk was inderdaad de bril de boosdoener. Ogen getest en sterkere glazen. Probleem opgelost. Zo heb ik nog legio voorbeelden. De enige arts die uitkomst biedt bij hypochondrie is de psychiater. Dat is nou net de enige arts waar ze meestal niet heen gaan. Ik kanner geen geduld voor opbrengen. Er tegenin gaan heeft meestal geen zin. Consequent afkappen is mijn advies. Dat werkt vaak wel is mijn ervaring. Heb dit nu bij diverse mensen meegemaakt. Of het voor hun werkt weet ik niet, maar ik werd er niet meer mee lastig gevallen. Het liep soms behoorlijk uit de hand.