Raad

Raad Gevraagd: “ik wil mijn vakantiefoto’s niet op Facebook”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Een fotoalbum aanmaken op social media-website Facebook om anderen te laten meegenieten van leuke vakantiefoto’s: de vriendin van Marije doet het maar al te graag. Marije zelf is hier echter minder blij mee. Ze legt haar probleem uit:

 “Ik ben laatst samen met een vriendin op vakantie geweest en we hebben toen veel foto’s gemaakt. Vooral van elkaar. Helaas staan deze foto’s nu allemaal op Facebook en dat vind ik absoluut niet leuk. Ik ben gesteld op mijn privacy en anderen hoeven onze vakantiefoto’s niet te zien, vind ik. Ik heb tegen mijn vriendin gezegd dat ik graag wil dat ze de foto’s eraf haalt, maar dit weigert ze te doen. Zij vindt het juist leuk dat iedereen ze kan zien. Hoe zorg ik ervoor dat ze de foto’s toch van Facebook verwijderd?”
Marije

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanvraagformulier.

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  Géén fotoalbum aanmaken op social media-website Facebook om anderen te laten meegenieten van leuke vakantiefoto’s. Liever nog géén Facebook aanmaken. Laat je niet langer ringeloren door dwangmatig handelen. Keer terug naar een normaal leven.

  Mikske says:

  Vind dat u gelijk heeft.
  Privacy vind ik zelf ook belangrijk en zeker op Facebook waar iedereen kan meekijken, tenzij uw vriendin heeft aangegeven, dat alleen vrienden dit mogen zien.
  Maar dan nog: ik vind het niet netjes om foto’s van anderen ongevraagd ergens te plaatsen.
  Vind dat uw vriendin uw privacy moet respecteren en de foto’s waar u op staat weg moet halen.
  Wat uw vriendin leuk vindt hoeft u nog niet leuk te vinden.

  Volgens mij is dit zelfs strafbaar als u herkenbaar op de foto’s staat.

  Zou het haar nog een keertje vragen en wederom uitleggen waarom u dit liever niet heeft.
  Een echte en goede vriendin zal u in uw waarde laten en uw mening en gevoel respecteren.

  Andere oplossing is als u zelf ook op Facebook zit dit te rapporteren.

  Succes 😉

  Amaranthus says:

  Ik denk er net zo over als u. Foto’s zijn voor privé en niet op FB. Het is wel een lastige, want u kunt uw vriendin helaas niet dwingen. U zou haar kunnen wijzen op het portretrecht maar als uw vriendin hier niet voor open staat en door deze verwijzing niet vrijwillig de foto’s verwijderd blijft het probleem bestaan. Daarbij meen ik voor het gemak aan dat u het te ver vindt gaan e.e.a. tot aan de rechter te laten komen. De relatie met de vriendin zal er ook niet op vooruit gaan. Op internet vond ik er wel het volgende over:

  Staan er foto’s op iemand anders zijn Facebook account en wil je deze verwijderen? Je kunt deze foto’s rapporteren bij Facebook, maar je kunt ook aan de beheerder van het account vragen om deze foto’s te verwijderen.

  Van de site: http://www.zondertoestemming.nl/werkwijze/foto-verwijderen-van-facebook/
  hier staat een heel verhaal over op.
  Hoe precies dat rapporteren bij Facebook gaat weet ik ook niet want ik heb zelf ook geen account.

  Wel heb ik een naar gevoel bij een vriendin die op uw verzoek de foto’s niet wil verwijderen. Ze kan toch ook die foto’s gebruiken waar u niet op staat?

  Jammer, ik duim voor u dat u uw vriendin toch nog kunt overtuigen.

  19Betty50 says:

  Ik ben nogal een Facebookfreak al zeg ik het zelf. Het enige juiste heeft u al gedaan (uw vriendin gevraagd ze er af te halen wat ze weigert).
  Er wordt nogal huiverig gedaan over het plaatsen van allerlei berichten en foto’s. Het allerbelangrijkste vind ik zelf dat ouders en grootouders niet moeten leuren met foto’s van hun (klein)kinderen in hun profielfoto en omslagfoto. Deze worden namelijk altijd openbaar geplaatst en kan door iedereen worden gedeeld, maar dat even voorop gesteld.

  Nu het fotoalbum van uw vakantie, die uw vriendin geplaatst heeft. Het maakt wel uit of die foto’s openbaar geplaatst zijn of niet. Kijk: als ze maar 10 vrienden heeft en het fotoalbum staat op: geschikt voor alleen vrienden, dan zullen alleen deze vrienden de foto’s kunnen zien. Heeft ze voor een andere optie gekozen, dan zien meerdere mensen de foto’s.

  Belangrijk is dat u het volgende aan de weet komt:
  1. staat het fotoalbum openbaar (dit kun je zien als er een rondje staat)
  2. staat het fotoalbum alleen voor vrienden (dat kun je zien als er 2 poppetjes staan)
  3. alleen voor kennissen (wordt aangeduid met 1 groter poppetje op de voorgrond en een kleintje er achter)
  4. alleen voor beste vrienden (wordt aangeduid met een sterretje)
  5. alleen voor bepaalde personen (wordt aangeduid met *)

  Hopelijk komt u hier wat verder mee. Zorg er ook voor dat uw eigen profiel ook op NIET OPENBAAR staat want anders kan de hele wereld met uw berichten en foto’s aan de haal gaan.