kerstcadeaus

Raad Gevraagd: “ik wil het budget voor kerstcadeaus niet verhogen”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze nieuwe rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Tijdens Kerst geven veel mensen elkaar cadeautjes, maar hoeveel geld geef je daaraan uit? Daarover is Harry in een discussie verwikkeld met zijn schoondochter en dat maakt de sfeer er niet prettiger op… Kunt u hem helpen met het volgende?

“Zoals elk jaar vieren wij Kerst met het gezin en de partners van mijn kinderen. Wij geven elkaar ook cadeaus en spreken dan altijd af wat deze maximaal mogen kosten. Al jaren is 50 euro per persoon het budget, maar mijn schoondochter wil dit opschroeven naar 70 euro. Dit omdat zij vindt dat alles tegenwoordig veel duurder is dan voorheen en er meer geld nodig is om leuke cadeaus te kopen. Ik ben hier principieel op tegen, want je kunt niet in de portemonnee van een ander kijken. Dit heb ik haar verteld en er volgde een nare discussie. Daarna ben ik er niet meer over begonnen, maar nu het bijna zover is, wil ik het graag weer onder de aandacht brengen. Hoe kan ik dit wederom bespreekbaar maken?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Amaranthus says:

  Naar mijn persoonlijke mening is €50,- al erg veel. €25,- zou wat mij betreft meer dan genoeg zijn. Maar goed dat terzijde het gaat niet echt om mijn mening maar om hoe u het gesprek weer op kunt pakken.

  Misschien is er iemand te vinden die neutraal in de discussie staat die kan bemiddelen. Eén onpartijdig iemand. Niet de hele familie on twee kampen te voorkomen.

  Ook kunt je er anoniem over stemmen met iedereen die mee doet. Dit kan bijvoorbeeld door ieder een (getypt om te voorkomen dat handschrift herkend wordt) briefje in een bak/hoed te gooien en de meeste stemmen voor of tegen te tellen. Of een briefje met twee kolommen (voor en tegen) te leggen waar ieder op zijn of haar moment stiekem een streepje in de rij voor of tegen kan turven. De meeste stemmen gelden dan.
  Het zou jammer zijn als je er niet uit zou kunnen komen.

  Ik duim voor een mooie uitkomst voor beide zijden en een mooie Kersttijd voor u.

  Josva says:

  Om eerlijk te zijn vindt ik het argument van uw schoondochter dat alles duurder wordt geen goed argument. Waarom zou een cadeautje van € 10,- dat iemand echt graag wil hebben onderdoen voor een ” verzin maar weer zuchtend een cadeau dat de gestelde bovengrens benadert”? Ik vind het nogal getuigen van verwend gedrag. In het geval van iemand met 11 familieleden en alleen AOW zou € 70,- euro per persoon inhouden dat er 3/4 van het maandbedrag aan AOW wordt besteed aan kerstcadeau’s. Uiteraard niet realistisch! Dus zou die opa of oma niet mee mogen doen met het snoeverige kerst”feest”?? Zoals u terecht opmerkt kan je niet in de portemonnee van een ander kijken. Dan wordt er ook nog eens kapitalen uitgegeven om elkaar de loef af te steken met het ultieme kerstdiner en fancy kleding die slechts 1 dag wordt gedragen. In uw familie misschien op te hoesten maar eigenlijk te gek voor woorden.

  Ik zou uw schoondochter apart nemen en vertellen dat dit niet voor iedereen haalbaar is en dat ‘wie het kleine niet eert, het grote niet weerd is’. En dat het van haar kant van weinig begrip getuigt als ze daar haar neus voor optrekt. Concurreren met anderen kan ze de rest van het jaar dan weer doen met haar vrienden/kennissen/collega’s. Goed voor de middenstand, slecht voor het moraal. Maar die generatie is er vaak op gebrand te laten zien wie ze (denken te-) zijn door uiterlijk vertoon. Jammer, zo heeft kerst weinig met gezelligheid te maken. Sterkte in de strijd!