raad gevraagd

Raad Gevraagd: “ik heb geen zin in kerstvoorbereidingen”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Erik en zijn vrouw vieren altijd kerst met de familie van zijn vrouw. Zijn schoonzus organiseert de viering en begint graag tijdig met de voorbereidingen. Erik ziet daar altijd als een berg tegenop…

“Mijn schoonzus is een echte regelneef en organiseert elk jaar de kerstviering met de familie. Mijn vrouw en ik vinden het fijn dat zij deze taak op zich neemt, maar 1 aspect vind ik minder: zij wil altijd weken van tevoren al weten welk deel van de kerstmaaltijd wij maken en welk gerecht het precies wordt. Ik vind dit uitermate irritant, want ik denk hier pas aan als kerst voor de deur staat. Voor die tijd denk ik daar gewoonweg niet aan en heb ik ook geen ruimte in mijn hoofd om mij hier mee bezig te houden. Het liefst zou ik hier iets van zeggen, maar ik heb helaas geen medestanders in de familie. Mijn vrouw heeft zich weleens laten ontvallen dat zij het ook irritant vindt, maar zij doet vervolgens wel precies wat mijn schoonzus van haar vraagt. Wat kan ik doen om mijn schoonzus duidelijk te maken dat ik geen zin heb om zo ver van tevoren al bezig te zijn met kerst?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Ruzie met de buurvrouw, een moeizame relatie met uw beste vriend, of een dergelijk probleem waarover u wel wat goede raad kunt gebruiken? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanvraagformulier en wie weet wordt uw inzending binnenkort behandeld.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Amaranthus says:

  Als ik dit zo lees dan speelt er wal wat meer op de achtergrond dan alleen vroegtijdig een receptje inleveren bij de schoonzus. Want: Bedenk gewoon in een keer 3 goede recepten, zet deze in de pc en mail een van deze recepten uw schoonzus wanneer zij ernaar vraagt. U kunt dan elk jaar een van de drie kiezen en hoeft er niet over na te denken.

  U kunt ook kiezen om de aankomende zomer een rustig te gaan zitten met uw schoonzus en haar vertellen dat de kerst eens anders wil vieren en dat u bijvoorbeeld eens een jaartje overslaat bij haar. Ja, de komende zomer want als u nu nog eens aan komt met dat verhaal heeft uw schoonzus waarschijnlijk al een boel geregeld en dan zou zomaar de vlam in de pan kunnen schieten.

  Zoals ik al schreef heb ik het vermoeden dat er op de achtergrond iets anders speelt dan alleen het recept en moet u eigenlijk een oplossing hiervoor vinden.
  Ik wens u de juiste woorden toe om dit rustig met uw schoonzus te bespreken.

  Nelleke reageert says:

  Is vrij simpel op te lossen: ga lekker saampjes met kerst weg. Heerlijk in een hotel met uitstekende keuken. Overdag lekker wandelen en ‘s avonds heerlijk genieten van een heerlijke maaltijd.
  Vertel de familie dat u het anders wil doen in het vervolg, dat u samen lekker weg wil. Linksom of rechtsom; als u zegt dat u zo lang van tevoren er niet over na wil denken is uw schoonzus waarschijnlijk boos en als u niet aanschuift aan het kerstdiner is ze ook boos. Kortom, doe lekker wat u zelf wil. U kan altijd benadrukken dat u het enorm waardeert wat zij al jaren doet en hoe fantastisch zij dit organiseert maar dat u vanaf nu voor een andere manier van kerst vieren kiest en dat het niets te maken heeft met de familie maar dat u samen met uw partner weg wil.
  Kortom, gebruik een hoop veren, dan lijkt het me stug dat ze daar niet gevoelig voor zijn.
  Ik wens u fijne kerstdagen op een manier zoals u het wil vieren.