assertiever

Raad Gevraagd: “hoe word ik assertiever?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Hoe handig assertiviteit kan zijn, ziet Claudia dagelijks op haar werk. Zelf is zij niet zo assertief en wil daar graag verandering in brengen, maar hoe?

“Ik ben van nature een volgzaam persoon die zich makkelijk laat overrompelen door anderen. Jarenlang kon ik mij zo prima redden, maar nu ik een nieuwe baan heb, merk ik dat het fijner zou zijn als ik assertiever zou zijn. Mijn collega’s die wel meteen voor hun mening uitkomen, krijgen veel meer gedaan dan ik, om maar een voorbeeld te noemen. Ik vraag mij daarom af hoe is assertiever kan worden. Ik weet wel dat er cursussen voor zijn, maar ik wil het eigenlijk liever eerst zelf proberen.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Herkenning, en onderkenning van het probleem, is al de helft van de oplossing. Nu nog in praktijk brengen. Als je een situatie tegenkomt, die niet goed voelt, hoef je (in het begin) niet meteen te reageren. Maar als je even nadenkt en duidelijk hebt, dat jouw tekort wordt gedaan, kom je er op terug en eist jouw deel op. Ben stipt en consequent in je werk en doe niets meer als je taakomschrijving voorschrijft. Elke keer dat je duidelijk hebt, dat jouw tekort wordt gedaan, en een reactie geeft, zal je sneller zijn in het opkomen voor jezelf. Maak van je eigenwaarde prioriteit.

    Amaranthus says:

    Helaas zit dit vaak in je of niet. Je kunt het leren maar ’t gaat voor iemand die het niet goed kan erg moeizaam. Je neemt je iedere keer voor je de kaas niet van het brood te laten eten maar zodra het gebeurd ben je vaak toch te overrompeld om op tijd en goed te reageren. Of je vindt de juiste woorden/formulering niet om terug te “vechten”. Vaak is het al te laat om er dan nog op terug te komen of het voelt in ieder geval zo. Ik denk dat assertiviteit met kleine overwinningen en positieve ervaringen zou moeten kunnen groeien. Misschien is het ook over een bepaald gevoel van schaamte heen stappen. Daarmee bedoel ik dat je onbewust al gêne voelt om (op) te staan voor je ideeën omdat je niet als “dat moeilijk mens” gezien wil worden.
    Heel veel succes in je nieuwe baan en ik hoop dat je de juiste assertieve toon voor jezelf gaat vinden.