auto

Raad Gevraagd: “hoe laat ik mijn man stoppen met autorijden?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze nieuwe rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

De man van Ans rijdt al bijna zijn hele leven auto, maar wat Ans betreft kan hij de auto beter aan de kant laten staan. Dit is de reden:

“Mijn man en ik gaan er graag op uit en meestal pakken we dan de auto. De laatste tijd ben ik alleen iets minder enthousiast als hij voorstelt om met de auto te gaan en dat komt omdat zijn ogen steeds slechter worden. Daardoor kan hij situaties in het verkeer minder goed inschatten en hebben we al een aantal keer bijna een ongeluk gehad. Ik heb hem er al eens voorzichtig op aan proberen te spreken, maar dan zegt hij dat zijn ogen nog best goed zijn en dat het autorijden nog prima gaat. Dit baart mij zorgen en daarom vraag ik me af hoe ik hem er toch van kan overtuigen om de auto voortaan te laten staan.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (7)

 1. Jan Kleinjan says:

  Mevrouw, hou op met uw man te pamperen. Zeg hem duidelijk hoe de zaak er voor staat. Hij heeft kennelijk geen enkel zelfinzicht en brengt hierdoor zichzelf, u en medeweggebruikers in gevaar.
  Schraap al uw moed bij mekaar en zeg hem dat u voortaan niet meer bij hem in de auto stapt. Wie weet helpt dat.
  Gewoon doen hoor.

  Jan Kleinjan
  Zwolle.

 2. Pjotter says:

  Dat zal niet meevallen. Immers, bestuurders van auto’s, vinden in het algemeen dat zij goed kunnen rijden. Toch zult u uw man er van moeten overtuigen dat hij niet alleen een gevaar voor zich zelf is, maar ook voor andere weggebruikers. Lukt dat niet, neem dan contact met het CBR op.

 3. Nelleke31 says:

  Als u nu uw man voorlegt alleen nog bij hem in de auto te stappen na een medische controle waarbij u meegaat.
  Mijn oom kwam thuis van de huisarts “Niks aan de hand.” Er werd een nieuwe afspraak gemaakt waarbij mijn tante meeging. Rijverbod eerst een staar operatie. Daarna heeft hij nog enkele jaren met plezier goed gereden.

 4. woeffie says:

  Drie weken geleden hebben wij de auto verkocht, Ik werd zelf heel bang als mijn man reed terwijl ook hij vond dat het allemaal best wel ging. De laatste tijd gingen wij al met de bus en mijn man had daar geen probleem mee reden voor mij om op een ochtend te vragen of we niet beter de auto konden wegdoen, Hij was het tot mijn verbazing meteen met mij eens. Natuurlijk is het weer een stap terug, weer iets inleveren, maar alles beter dan een ongeluk krijgen en het niet meer kunnen navertellen.
  De auto is weg en er is een grote rust over ons gekomen.

 5. Jan 57 says:

  Beste mevrouw, als u het niet meer ziet zitten om met u man te gaan auto rijden en hij rijd graag voor zijn plezier zou u kunnen overwegen om naar een specialist te gaan. Misschien heeft u man staar en daar kan best wel iets aan gedaan worden. Om nu te zeggen de auto weg te doen is ook een ingrijpende gebeurtenis en zeker voor u man, het kan ook betekenen dat u man ongelukkig daarvan wordt, ik heb er alle vertrouwen in dat het allemaal goed komt met u man als hij bij de specialist is geweest.

 6. Parhesia says:

  Ja eerlijk gezegd het gras word me voor de voeten weg gemaaid,er is al veel advies gegeven.Toch veiligheid begint bij iedere verkeersdeelnemer.zorg dat er geen problemen zijn met je zicht op de weg.Zelf ben ik ook op een iets hogere leeftijd,maar sinds enkele jaren is me het prettig autorijden op de snelweg behoorlijk vergalt.Als je ziet en hoort wat zich allemaal afspeelt in menige personenauto dan lopen je de rillingen over je lijf.Automobilisten van verschillende leeftijdsklasse zijn met van alles bezig behanve doelgericht autobesturen.
  Ze gebruiken medicijnen,alcohol,de telefoon.Ze zijn zelfs met hun laptop bezig op de bijrijderszit.spreek ik nog niet over het grensoverschrijdend gedrag bij het niet navolgen van allerhand verkeersregels in de breedste zin v.h..woord. Het heeft tot gevolg dat ik voor meer veiligheid kies, dat ik alleen al bij het overwegen de snelweg te gebruiken angstig/paniekerrig reageerde is te gek voor woorden.Sinds dien gebruik ik van ouds het rijkswegennet, het bevalt me goed is ontspannend en je geniet meer van de vergezichten.Van al dat geraas wordt uiteindelijk geen mens beter.
  Dus: van mij geen onderuithalen/stimatiseren v.d. oudere weggebruiker,uiteindelijk gebeurt er veel onverantwoord gedrag in allerlei leeftijdsgroepen in het verkeer.Met autorijden behoor/overweeg je te stoppen als jij/je omgeving merkt dat je bij herhaling onzeker/onjuist handeld waarbij jje anderen de schrik op het lijf jaagd in het verkeer.

 7. Hanneman says:

  En zo al het bovenstaande advies niet werkt kunt u misschien iets met de suggestie om de sleutels te verstoppen, een kabeltje onder de motorkap los te trekken en in geval van serieuze dreiging voor medeweggebruikers is het leksteken van de banden ook gepermitteerd.