raad

Raad Gevraagd: “hoe bouw ik een nieuw leven op na 40 jaar huwelijk?'”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Marlies is al tientallen jaren getrouwd als zij en haar man uit elkaar gaan. In eerste instantie geniet ze van haar nieuwe vrijheden, maar dat is nu anders. Dit is haar vraag:

“Na een huwelijk van 40 jaar zijn mijn man en ik uit elkaar gegaan. Dit is een weloverwogen beslissing van mij geweest na een lastige periode. Toen dit net was gebeurd, genoot ik van de rust en de mogelijkheid om mijn eigen dingen te doen, maar dat is nu anders. Ik voel dat ik nu een drempel over moet om weer een nieuw leven op te bouwen. Ik weet niet zo goed hoe dit moet en vraag me af hoe anderen dit zouden aanpakken na zo’n lang huwelijk.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Ruzie met de buurvrouw, een moeizame relatie met uw beste vriend, of een dergelijk probleem waarover u wel wat goede raad kunt gebruiken? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanvraagformulier en wie weet wordt uw inzending binnenkort behandeld.

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Who Else says:

  U zult ongetwijfeld goede redenen hebben om na zo een lang huwelijk uit elkaar te gaan. Wat volgens mij kan helpen is vooral onder de mensen te blijven, ga een cursus volgen, zwemmen, of wat dan ook. Belangrijk is om nieuwe contacten op te doen, vooral ga erop uit!

  Andrea51 says:

  Ook ik kan alleen maar aanraden om bezigheden te zoeken die u leuk vindt. Vrijwilligerswerk of een cursus, of een sport beoefenen. Misschien heeft u vriendinnen waar u wat mee kunt ondernemen of een korte vakantie.

  oosterwijck says:

  Nadat een langdurige relatie stukloopt, draag je rest van je leven de herinnering met je mee, die elke dag pijn en verdriet veroorzaakt. En langdurig kan ook een paar jaar betekenen. Hoe oprechter een mens is, hoe harder het aangrijpt. Dat is nu een maal het lot wat we moeten dragen. Het is net als met een amputatie, je zult verder moeten met je leven en er zal altijd een stukje verdriet blijven zitten over het verlies van je partner. En als er jonge kinderen in het spel zijn ook over het verdriet dat je de kinderen aandoet. Kinderen uit een gebroken gezin, zullen ook heel hun leven, verdriet en pijn met zich meedragen, over de scheiding en één van de twee ouders kwalijk nemen, dat die het kind /de kinderen in de steek gelaten heeft. Ook al was dat niet zo, maar heeft de blijvende ouder, een omgangsregeling gesaboteerd en (bijna) onmogelijk gemaakt. … Er zit maar één ding op: Leer leven met die pijn, met dat verdriet.

  Nijman says:

  Dat is best pittig….na zoveel jaar huwelijk en dan ineens alleen en alles opnieuw invullen ook al is het uw eigen wil geweest.
  Indien u goede vrienden hebt….ga daar eens mee rond om tafel zitten. Geef aan waarmee u worstelt. Zijn er zaken die u nu graag zou willen doen die u als jonger iemand ook graag had gedaan maar niet toe kwam? Vraag uw goede vrienden wat zij u zouden zien doen. Kortom praat erover dan komt uiteindelijk wel een toekomstbeeld voor u. U bent sterker dan u denkt.