raad

Raad Gevraagd: “buurman aanspreken op afvaldumpen?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Nederlanders die in een appartementencomplex of flat wonen, maken meestal gebruik van ondergrondse afvalcontainers. Hartstikke handig, maar er wordt ook vaak afval naast de containers gezet. De buurman van Monica is één van de mensen die dit doet en zij wil graag dat dit stopt. Wat te doen?

“Mijn buurman is een notoire afvaldumper. Ik heb de afgelopen maanden al meerdere keren gezien dat hij zakken afval niet in de bak doet, maar naast de container zet. Het is ook al een keer voorgekomen dat 1 van deze zakken vervolgens kapot wordt gescheurd door meeuwen, waardoor al het afval op straat ligt. Ik vind dit behoorlijk asociaal, maar weet niet zo goed of ik hier iets van kan zeggen. Niemand in het gebouw kent hem goed en hij is nogal op zichzelf. Ik woon maar alleen, dus ik twijfel of het een goed idee is om hem aan te spreken.

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. oosterwijck says:

  Maak onopvallend een foto met je telefoon, op het moment dat hij dat vuil neerzet. Maak daarna een aantal kopieen. Eén voor op het prikbord (en één in de lift) en eventueel in elke brieven bus een foto met een stukje tekst. Ook bij de dader een foto in zijn brievenbus. Daarna bel je met de gemeente reiniging en met de milieupolitie en meldt jouw bevindingen. Heb geen pardon met dergelijke asociale figuren. Dergelijke figuren hebben geen pardon met jouw leven, met jouw wereld.

 2. Hanneman says:

  Als u twijfelt over uw verantwoordelijkheid om uw buurman aan te spreken vanwege een mogelijk vervelende respons, zou ik dat foto’s maken en “aangeven” bij de politie maar beter laten. De methoden die u zijn aanbevolen door meneer Oosterwijck lijken mij juist hét recept voor een vervelende “uitpak”. Als u deze buurman eens gewoon zou vragen of er “misschien een reden is” voor hem om het te doen zoals hij het doet. Dan bent u een van de eersten die hem leert kennen. Misschien zijn z’n armen niet zo best. Wie weet is hij zich niet eens bewust van de gebruikelijke opgeruimdheid die hoort bij uw “gebouw”. Of gewoon stikalleen. Net als vele anderen. Ik zou als ik u was, tóch nog ‘ns proberen samen te komen. Voorts ken ik voorbeelden van mensen die orde willen houden tot in het onredelijke en dat iédereen opleggen. Als u zich daarin herkent verzoek ik u mijn reactie als niet gelezen te beschouwen

 3. Amaranthus says:

  Vaak werken deze ondergrondse containers met een pas of zogenoemde “druppel” (plastic druppel of staafje met een chip erin.) Het kan zijn dat uw buurman niet (meer) handig is met deze techniek. U zou hem kunnen vertellen dat u gezien heeft dat meneer de vuilniszak naast de container plaatste en hem vragen of er problemen met de container waren. Wellicht kunt u uit zijn reactie afleiden of hij een smoesje bedenkt zodat zij niet hoeft te betalen. Misschien komt hij wel verward over en kunt hieruit afleiden dat meneer misschien niet (meer) weet hoe de container werkt. Meteen naar de politie gaan vind ik ook weer zo’n grote stap. Wanneer voor u vaststaat dat het uit gierigheid is dan kun u alsnog stappen ondernemen wat betreft het melden van het achterlaten van het huisvuil van deze meneer. Zo’n gesprekje kost toch niets. is er in het complex geen bemiddeling die eens met meneer kan gaan praten?
  Hopelijk is de situatie snel op een goede manier opgelost voor u en voor deze meneer.