Raad Gevraagd

Raad Gevraagd: “ben ik echt zo bemoeizuchtig?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Petra heeft een aantal zussen met wie ze goed contact heeft, maar eentje klaagt vaak over Petra’s bemoeizuchtigheid. Dat vindt zij niet leuk, zeker omdat zij het zelf totaal anders ziet.  Wat nu?

“Mijn zus, we noemen haar even Hanny, klaagt de laatste tijd over mijn bemoeizuchtigheid. Zij zegt dat ze het al die jaren voor zich heeft gehouden maar dat het nu zo erg is dat ze er wel iets van moet zeggen. Zelf vind ik dat het wel meevalt. Goed, ik vraag haar weleens of ze wel goed eet en genoeg slaapt, maar dat doe ik alleen omdat ik weet dat ze het lastig vind om discipline in haar leven aan te brengen. Dit wordt mij dus duidelijk niet in dank afgenomen. Moet ik stoppen met haar dit soort dingen vragen?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Mondela says:

  Mensen die zich ongewenst met anderen bemoeien zijn vaak zelf niet gelukkig in hun leven… én de verandering kan alleen vanuit haarzelf komen en niet van buitenaf.

  Wat intermenselijk gedrag betreft gaat het m.i. niet zozeer om wie er gelijk heeft, maar hoe het ervaren wordt.
  Uw zus geeft aan dat zij uw gedrag als “het hinderlijk inlaten in haar leven”‘ ervaart. Wat fijn dat zij dit tijdig aangeeft, dat zie ik als een teken dat zij wil investeren in het goedhouden van jullie relatie. Ik zou ten allen tijde haar signaal serieus nemen om de relatie met uw zus warm te houden!
  Het lijkt me belangrijk dat u – bij haar navraagt en haar antwoord – begrijpt op welke momenten zij uw vragen aan haar als bemoeien (en op welke momenten zij dit evt. als bekommeren) ervaart.

  Als het u écht met uw zus begaan bent, bereikt u met luisteren het meest.

 2. Amaranthus says:

  Het verschil zit in de belangstelling. U kunt in mijn visie beter vragen of uw zus lekker heeft geslapen dan vragen of ze wel genoeg slaapt. Het eerste klinkt als belangstelling het tweede als goed of fout en dus veroordeling.

  Het pijnpunt ligt denk ik, voor zover in de tekst staat, bij uw uiting; “omdat ik weet dat ze het lastig vind om discipline in haar leven aan te brengen”.

  Is die discipline iets waar uw zus werkelijk last van heeft en heeft zijn u in het verleden daarbij om hulp gevraagd? Of vroeg zij alleen om advies? Het kan natuurlijk ook dat uw zus in uw ogen geen of weinig discipline heeft en u uw vorm hiervan op haar projecteert. Dat is namelijk wat ik door de regels uit de tekst proef en waar mijns inziens uw zus zich dan aan ergert.