Praten over het geloof nieuw taboe

Over de dood, geld en politiek werd vroeger nauwelijks gesproken. In vergelijking met 50 jaar geleden praten ouderen tegenwoordig veel meer over deze onderwerpen. Maar er is een nieuw taboe: praten over het geloof. Dit blijkt uit onderzoek door Unie KBO.

Geloofsovertuiging niet vanzelfsprekend

Praten over het geloof is het enige onderwerp dat van de openheid juist in de taboesfeer terecht is gekomen. Vroeger werd veel openlijker over de geloofs- en levensovertuiging gesproken dan nu. Van waar deze verandering? Ruim 53% van de ondervraagden geeft aan dat een geloofsovertuiging niet meer vanzelfsprekend is. Er wordt minder naar de kerk gegaan en mensen lijken minder geïnteresseerd in het bespreken van het geloof. In de discussies rond moslims is geloof ook een gevoelig onderwerp geworden, ervaren senioren.

Niet praten over seks, wel over gezondheid

Naast het geloof is praten over seks ook nog altijd een taboe. Hoewel de seksuele revolutie in de jaren 60 iets meer openheid van zaken heeft gegeven, is seks nog altijd een onderwerp dat niet makkelijk besproken wordt. Met vrienden, familie, buren en bekenden praten we wel over onze gezondheid en ziekte, maar niet over seks en problemen binnen de relatie. Volgens de ondervraagden bespreekt men liever niet aandoeningen als impotentie, incontinentie en andere plasproblemen, aambeien en problemen met de ontlasting.

(Bron: Unie KBO)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Er zijn een record aantal mensen vermoord, vanwege geloofsovertuiging. Er is geen ander onderwerp te bedenken, waardoor meer mensen vermoord zijn, als geloofsovertuiging. Geloven is een ernstige psychische aandoening, die gevaarlijk kan zijn. Kort gezegd: Geloven wordt geexploiteerd, door slimme (zieke) jongens, die anderen weten te stimuleren, om: geld, goederen of diensten, te schenken, aan iemand, gebaseerd op angst voor de dood. In werkelijkheid zit het iets ingewikkelder in elkaar. Er is een geloof (het meest gevaarlijke) dat inmiddels een ras is geworden, die zichzelf en anderen wijsmaken, dat ze door God zijn uitverkoren, om over andere mensen te regeren en te beschikken. Leden van die geloofsovertuiging, zaten achter de slavenhandel, vanuit Afrika, naar Suriname, de Antillen en Amerika. Na afschaffing van de slavenhandel, kwam de industriele revolutie en weer hielden ze slaven, die nu een hongerloontje kregen en zelf voor eten en onderdak moesten zorgen, waardoor het niet opviel dat het nog steeds (loon) slaven waren. Nu is de industriele revolutie op een keerpunt gekomen een worden sociaal media slaven gekweekt. Er rust een taboe op spreken over dat geloof, maar het wordt tijd dat iedereen wel over uitbuiting van de medemens gaat spreken, gebaseerd op en gemotiveerd, door geloof.