Duur 05:04
Gepubliceerd op 17 februari 2015

Steeds meer ouderen hebben een soa

Seks en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn van alle tijden. En seks is van alle leeftijden, óók onveilige. Paul van der Velpen, directeur van GGD Amsterdam schreef in 2014 een spraakmakende column over het sterk toenemende aantal ouderen dat een soa krijgt.

Senioren hebben steeds vaker onveilige seks

Volgens de GGD hebben de Amsterdamse senioren steeds vaker onveilige seks. Dit zou onder andere komen omdat ze niet aan condooms gewend zijn. “Een soa, dat overkomt mij niet!” is een vaak gehoorde uitspraak. De cijfers van 50-plus heteroseksuele mannen en vrouwen met een soa nemen in absolute aantallen toe, maar ze blijven procentueel redelijk stabiel als gevolg van de vergrijzing. Bij 50-plus mannen die seks hebben met mannen is echter een duidelijke stijging te zien.

Voorkomen is beter dan genezen

In Tijd voor MAX heeft huisarts Ted van Essen de seksuele revolutie en het toenemend aantal ouderen met een soa besproken. Maar hoe zit het nu eigenlijk met soa’s en hoe kunt u ze het beste voorkomen? Op de website van SoaAids Nederland vindt u meer informatie.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer