Cold case Els Slurink

Nieuwe aanpak cold case: “Wie bracht Els Slurink om het leven?”

Onder het motto ‘het is nooit te laat om te praten’ is de politie gestart met een nieuwe aanpak van cold cases. Tot 2020 wordt er jaarlijks een cold case-kalender uitgebracht die in gevangenissen wordt verspreid. Maar veel van deze zaken vragen om een andere aanpak waardoor het volgens de politie tijd is om de samenleving er meer bij te betrekken. Eén van die zaken is de moord op Els Slurink in Groningen, bijna 24 jaar geleden. 

1700 cold cases

Een groot deel van de moordzaken in Nederland worden door de politie opgelost. Toch lukt het niet altijd om de daders op te sporen en te veroordelen waardoor een onderzoek vastloopt. De zaak wordt dan een cold case. Nederland telt er zo’n 1700. Een cold case is een onopgeloste levensdelict (een moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar is gesteld. Een ernstig misdrijf dus en voor de nabestaanden ondraaglijk als er geen dader aangewezen kan worden en over de toedracht niets bekend is. Daarom werken cold case-rechercheurs hard om alsnog duidelijk te krijgen wat er precies gebeurd is en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Nieuwe aanpak

Tot 2020 is er jaarlijks een cold case-kalender gepubliceerd. Hierop 12 zaken onopgeloste zaken. De kalender wordt onder gevangenen in gevangenissen verspreid. Met succes, want dit heeft in de afgelopen jaren aardig wat tips opgeleverd. Maar voor een aantal zaken is meer nodig en daar wil de politie de hulp van de samenleving bij inroepen.

Want de honderden daders die nog vrij rondlopen hebben tegen meerdere mensen verteld wat zij hebben gedaan. Juist die mensen wil de politie dringend vragen om hun informatie over wie een moord heeft gepleegd alsnog te delen. Dat geldt ook voor mensen die via via iets gehoord hebben. Op deze manier krijgen nabestaanden duidelijkheid over wat er met hun dierbare is gebeurd. Maar ook kunnen daders alsnog worden opgespoord en veroordeeld.

Achterhouden informatie niet strafbaar

Voor wie bang is dat het niet eerder delen van dit soort informatie strafbaar is, kunnen wij u vertellen dat dit niet zo is. Dat geldt alleen voor wie de dader is.  Maar als u een geheim is toevertrouwd of ter ore is gekomen over een moordzaak, dan is het niet strafbaar dat u die informatie niet eerder hebt gedeeld met de politie. Ook niet als u al vele jaren over die informatie beschikt. Het kan vooral zwaar en belastend zijn voor u om rond te lopen met informatie over een onopgeloste moordzaak.  Dus deel die informatie, want het kan nabestaanden uit de ondragelijke onzekerheid helpen.

De moord op Els Slurink

Cold case Els SlurinkEen van de zaken waarbij de politie de hulp inroept is de moord op Els Slurink in Groningen op 21 maart 1997. De psychologe wordt in de nacht van 20 op 21 maart 1997 om het leven gebracht in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen. Ze overlijdt als gevolg van een steekwond, recht in haar hart. De afgelopen 24 jaar heeft de politie meermaals geprobeerd de zaak op te lossen. Tot op de dag van vandaag is niemand aangehouden. Nog altijd is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in die laatste momenten van het leven van Els.

Om meer aandacht voor de zaak te vragen heeft de politie op bijna 100 locaties in Groningen gedurende 2 weken posters opgehangen met de vraag om tips te melden. Naast lokaal vraagt de politie ook landelelijk aandacht voor deze zaak. Op deze manier hopen zij dat of de dader of mensen in de omgeving van de dader zich melden. “Want het is nooit te laat om te praten”, benadrukken de rechercheurs. De nabestaanden van Els Slurink hopen nog elke dag op antwoorden, want voor hen is het onverteerbaar dat zij niet weten wie Els om het leven heeft gebracht en waarom.

Help oplossen

Vermoedt u wie Els om het leven heeft gebracht? Of heeft u informatie die misschien van belang kan zijn in het onderzoek naar haar dood? Bel de gratis de Opsporingstiplijn 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. U kunt uw informatie ook anoniem delen door te bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Kijk voor meer informatie over de cold case van Els Slurink op de website van de politie.

De zaak van Els Slurink wordt op 26 januari 2021 in Opsporing Verzocht behandeld met onder andere een reconstructie van de laatste dag van Els. Cold case-rechercheur Carina van Leeuwen in 26 januari 2021 te gast in Tijd voor MAX over de nieuwe aanpak van cold cases.

(Bron: Politie.nl, Openbaar Ministerie, Tijd voor MAX)

Geef een reactie