resomeren

Naast begraven en cremeren binnenkort ook resomeren toegestaan: zo werkt dat

Minister Ollogren van Binnenlandse Zaken neemt het advies van de Gezondheidsraad over om het oplossen van een lichaam in vloeistof, resomeren, toe te staan. Naast begraven en cremeren kunnen mensen er daardoor ook voor kiezen om hun lichaam na hun dood te laten oplossen in een chemische vloeistof.

Wetsvoorstel in 2021

In 2019 heeft minister Ollogren van Binnenlandse Zaken de Gezondheidsraad gevraagd advies uit te brengen over resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd. Mei 2020 heeft de Gezondheidsraad laten weten onder voorwaarden akkoord te gaan. Minister Ollongren neemt dat advies over en komt in 2021 met een wetsvoorstel om ‘vloeibaar begraven’ mogelijk te maken, schrijft ze dinsdag 17 november 2020 aan de Tweede Kamer.

Zo werkt resomeren

Bij alkalische hydrolyse wordt het lichaam na het overlijden ontbonden in een vat met heet water, waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd. Na enkele uren blijven botten en een restvloeistof over. De botten zijn na het proces zo broos geworden dat ze kunnen worden vermalen tot een poeder. Net als na een crematie kan dit restant in een urn worden gedaan of worden uitgestrooid. Voor de restvloeistof wordt gedacht aan bijvoorbeeld een deel meegeven aan de nabestaanden, bemesting van akkers, productiebossen of herinneringsplaatsen en vervaardiging van biogas. Volgens onderzoekinstituut TNO is resomeren een milieuvriendelijkere optie dan begraven of cremeren, omdat het minder belastend is voor het milieu.

Resomeren wordt al gedaan

In enkele landen is resomeren al mogelijk. Zo wordt de methode gebruikt in Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten. In Nederland is momenteel alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap mogelijk. Resomeren wordt in Nederland al wel toegepast om gestorven dieren te verwerken.

Positieve reacties

“In de uitvaartbranche en de Tweede Kamer, maar ook onder Nederlandse burgers, is al jaren belangstelling voor alkalische hydrolyse”, zegt Ollongren. “Door dit wettelijk vast te leggen, krijgen mensen straks de mogelijkheid om voor deze nieuwe vorm van uitvaartverzorging te kiezen.”

Wanneer in Nederland mogelijk?

Resomeren wordt waarschijnlijk op z’n vroegst eind 2021 mogelijk. Het kabinet wil het wetsvoorstel voor de zomer in consultatie brengen. Daarna moet het nog worden goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer.

Lees ook: uitvaartmogelijkheden uitgebreid en aangepast aan nieuwe wensen.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Debydooda says:

    Lijkt me zoiets dat ene ziet op CSI , Ik vond cremeren als erg genoeg, verbranden doe je met ons afval. Maar dit brengt bij mij heel leguber voorbeelden.