Het jaar van de ouderen

MAX Seniorencoach: Het jaar van de ouderen!

Wat mij betreft wordt 2023 het jaar van de ouderen! Of beter gezegd het jaar van meer positieve aandacht voor ouderen. Nu ik al een aantal jaren veel met hen in gesprek ben, zie ik wat het met hen doet dat ze zo ongezien zijn. Onze gesprekken gaan  vaak over hun leven, wat ze hebben meegemaakt en wat hun nu bezighoudt. Met grote regelmaat vertellen ze dat ze zich klein voelen, het gevoel hebben er niet echt toe te doen.  

Mooie verhalen

Sinds december 2022 faciliteer ik een gespreksgroep in café MAX in Zoetermeer, waar ouderen uit de buurt komen om herinneringen op te halen. De leeftijd varieert van iets boven de 60 tot 94 jaar. Ze vertellen elkaar mooie verhalen over het uitgaan van vroeger, hoe ze hun eerste vriend of vriendinnetje ontmoetten of hoe het was om al jong te moeten werken.

“Mooi om oud te worden, niet om het te zijn”

Ik geniet van hun enthousiasme en soms ernst, maar vooral van hun blijdschap om weer eens te kunnen vertellen over hun leven. Want dat gebeurt toch niet meer zo vaak, terwijl ouderen zo vol ervaringen zitten. Eén meneer benoemde het nog maar eens, al is het vaak gezegd: “Het is mooi om oud te worden, maar niet om oud te zijn.” Als ik vraag wat hij bedoelt, zegt hij, “ik heb niemand meer, veel mensen van mijn leeftijd zijn me ontvallen. Het is niet zozeer de eenzaamheid , maar ik vind geen aansluiting meer bij jongere mensen om gewoon eens een praatje mee te hebben.” Gelukkig wel in de gespreksgroep en dat voelt fijn voor hem.

Hoe ziet het leven er uit?

We doen er alles aan om oud te worden. In januari gaan we weer massaal afvallen, sporten. We eten zoveel mogelijk gezond en bewegen veel, want dat geeft een grotere kans om oud te worden en wie wil dat nou niet. Maar wat als je dan eenmaal het geluk hebt om zo oud te worden. Hoe ziet het leven er dan uit? Ik kan wel eens met vrienden fantaseren om samen in een groot huis te wonen en dat we dan gewoon de zorg inkopen en als we veel gaan mankeren houden we de regie om er mee te kunnen stoppen.

Deelgenoot maken van het leven

Misschien dat het tegen die tijd voor mijn generatie wel zo kan gaan. Maar zo werkt het helaas voor de ouderen van nu niet. Nu ze langer thuis moeten wonen, moeten ze zich veelal zelf maar zien te redden. Hoe ze hun dagen doorbrengen, hoe ze daarin ondersteunt kunnen worden, zien we niet altijd. En dat is gewoon hartstikke jammer. Want zolang we ouderen weinig meer echt zien en geen deelgenoot maken van ons eigen leven, zullen we ook de problemen in de ouderenzorg, die inmiddels het kookpunt aan het bereiken zijn, bij hun laten.

Het jaar van de ouderen!

Laten we de negatieve berichtgeving over de ouderenzorg en de snel oplopende vergrijzing blijven zien, maar laten we het komende jaar ook de ouderen meer gaan omarmen door er gewoon voor ze te zijn en eens een praatje met ze te maken.

Ik verheug me in ieder geval op de gespreksgroepen die we dit jaar weer in het café gaan voortzetten. Ik verheug me op de mooie verhalen en van de mensen die deze verhalen kunnen vertellen.

Mieke Schouten (54) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op. 

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  hafeelabdullah201 says:

  Ik wil graag met iemand van de ouderen praten

  MAX Vandaag says:

  Beste haafeelabdullah201,

  Dank voor uw enthousiaste reactie. U kunt contact opnemen met de Seniorencoach, zie de contactgegevens in bovenstaand bericht.

  Met vriendelijke groeten,
  Redactie MAX Vandaag