Als het zover is

MAX Seniorencoach: ‘Als het zover is’

“Als het zover is, dat mijn leven niet meer goed voelt, geef me dan die pil maar. Ik wil al die narigheid van het oud zijn niet.” Ik hoor het regelmatig mensen zeggen, en dat zijn zeker niet alleen ouderen. Tijdens avondjes met vrienden komt het ook wel eens ter sprake. Vaak ingegeven door een persoonlijke ervaring van ouders, van een buurvrouw of een schoonzus, die ze zien aftakelen of die wegkwijnt in een verzorgingshuis. Maar wanneer is het voor jezelf zover?

Nog vol in het leven

Een vraag die me deze week behoorlijk bezighoudt. Mijn zwager heeft namelijk op zijn verzoek euthanasie gekregen en dat heeft me behoorlijk in verwarring gebracht. Ik zie ons nog zo zitten in het herfstzonnetje in het  park. We drinken een biertje in het theehuis na een wandeling met elkaar. Hij geniet van ons gesprek, al kan hij zelf steeds moeilijker uit zijn woorden komen. We lachen, mopperen over het slechte spel van zijn club Ajax en maken een paar leuke kiekjes van dit moment. Nog vol in het leven, ondanks dat hij al vergevorderd dementie heeft. Bij ons thuis stappen we samen op de fiets om hem thuis te brengen. De foto’s van die middag koester ik. Het is de laatste keer dat we hem zien.

‘Je bent meer dan de dementie alleen’

Als hij jaren eerder de diagnose krijgt dat hij de ziekte van Alzheimer heeft, is er natuurlijk eerst enorm verdriet. Maar al snel besluit hij dat hij gaat leven en wil hij het beste uit de laatste fase van zijn leven halen. Dat heeft hij gedaan. Hij laat zien dat hij meer is dan alleen zijn ziekte. Tot op het laatst is hij nog actief en kan hij genieten van de mensen om hem heen. Toch kiest hij er juist in deze fase voor dat het mooi is geweest. Hij wil niet verder achteruit gaan, want het verlies is er elke dag een beetje meer.

Moedig besluit over het leven nemen

Hoe meer ik er over nadenk, hoe moediger ik zijn besluit vind. Al jaren eerder is hij hierover in gesprek gegaan met de huisarts. Maar bewust kiest hij het moment dat het voor hem zover is. Ik ken ook de andere kant. Mijn oma, die dan al 108 jaar oud is, wil helemaal niet geholpen worden om te stoppen met leven. Elk gesprek erover wuift ze weg.  Ze houdt vast aan het leven, terwijl ze geheel op bed ligt en steeds meer functies verliest. Ze dient haar leven helemaal uit tot dat eten en drinken niet meer gaat. Ook haar keuze vind ik moedig. Want wat gebeurt er in je lijf, als je niets meer kunt.

‘Denk na over jouw leven’

Als seniorencoach praat ik met mensen over het ouder worden en hoe zij hun laatste levensfase voor zich zien. Welke beslissing je ook neemt, die neem je niet zomaar en die kan ook veranderen. Het is goed om daar je gedachte over te laten gaan en ook uit te spreken naar je naasten. Het geeft een beetje rust. Peter is gegaan met een glimlach. Mijn oma trouwens ook.

Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie