kleuters tegen kwalen

Kleuters tegen kwalen: het samenbrengen van 2 generaties

Hoe kan het samenbrengen van 2 generaties, ieder geboren in een andere eeuw, de gezondheid en het geluk van de deelnemende groep ouderen veranderen? In het nieuwe MAX-programma Kleuters tegen kwalen gaan 9 senioren het experiment aan, zij krijgen dagelijks een groep kleuters op bezoek.

Leegte

Ouderen ervaren vaak een gevoel van leegte om hen heen. Door het verlies van een partner of vrienden, maar ook omdat ze niet in staat zijn om contacten te onderhouden of aan te gaan. Het gebrek aan sociale veerkracht versterkt het gevoel van eenzaamheid, wat kan leiden tot depressiviteit en andere kwalen. Kan dit met de komst van kleuters in hun leven worden veranderd?

Ouderen door de ogen van een kind

Een zorghotel in de Achterhoek vormt het decor voor het sociaal experiment. Een unieke ervaring die de levens van de ouderen zou kunnen veranderen. 9 senioren, ieder met hun eigen kwalen, zijn benieuwd naar wat de kleuters voor hen kunnen betekenen. De 4-jarigen zorgen voor ontroerende momenten en dagen de ouderen uit de wereld weer te zien door de ogen van een kind. Met behulp van verschillende testen brengt een team van specialisten in de ouderengeneeskunde de resultaten van het experiment in kaart. Wat kunnen de kleuters in 6 weken tijd voor de ouderen betekenen op zowel mentaal als fysiek niveau?

Het belang van een doel

De fysieke en mentale gesteldheid van de ouderen wordt gemeten. Fysiotherapeut Dirk Wesselink meet de fysieke kracht. Het zijn 3 testen. De tinettie-test, die meet de balans en de gang. Hoe stevig staan ze op hun benen en hoe hoog ligt het looptempo. De test time-up-and-go laat zien hoe snel iemand kan bewegen, bijvoorbeeld om uit een stoel te komen. En de handspierkracht wordt gemeten. Deze test geeft een indruk van de totale spiermassa in het lichaam. Om de geestelijke gesteldheid van de ouderen te testen legt specialist ouderengeneeskunde, Lusi Rachmat, regelmatige vragenlijsten aan de ouderen voor. Een van de vragen is het stellen van een doel voor de komende 6 weken. Andere vragen gaan vooral over het welzijn van de ouderen. Hoe voelen zij zich, eenzaam of niet en wat vinden zijn van de kwaliteit van hun leven. “Bijna de helft van de groep ouderen die wij getest hebben, vertonen kenmerken van depressiviteit. Dat wil zeggen dat ze zich soms somber voelen, dat ze zich waardeloos voelen, dat ze slecht slapen en dat zij zich niet nuttig voelen.” Volgens Rachmat is het hebben van een doel belangrijk, want dat geeft richting en motivatie om verder te gaan.

Internist ouderengeneeskunde & klinisch geriater Sophia de Rooij is als deskundige betrokken bij het programma. Op MAX Vandaag verschijnt op 15 april 2019 een interview met De Rooij over haar visie over dit experiment.

Kleuters tegen kwalen, 4 afleveringen, is te zien vanaf maandag 8 april 2019 om 22.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    ZB Kempenland says:

    Is in de omgeving waar de opnames zijn gemaakt een plaatselijke Zonnebloem Afdeling actief? De Zonnebloem zou hier heel veel kunnen betekenen om de mensen uit hun isolement te halen. Het isolement veroorzaakt door de verminderde lichamelijke beperking.

    Hanneman says:

    Wat een onwaarschijnlijk heerlijke, bemoedigende televisie. Hulde aan de verzinners en uitvoerders.