Het einde van de lange relatie

De lange relatie lijkt voor mensen onder de 70 niet meer weggelegd. Want wie heeft er na 30 of 40 jaar nog dezelfde liefdespartner? En hoe komt dit?

De perfecte relatie

Voor mensen onder zeventig lijkt een relatie van tien jaar met dezelfde man of vrouw het hoogst haalbare. De relatie-eisen zijn hoog. Het moet spannend en zonder sleur zijn. De geliefde moet een ‘soulmate’ en een geweldige bedgenoot zijn.

Het geheim

Via datingsites en apps als Tinder en Happ’n is het kiezen uit een legio knappe en opwindende mogelijke partners, vaak binnen een straal van een kilometer. Als je wel al een relatie hebt, kun je kiezen voor de ‘open relatie’: beide partners nemen er iemand bij. Velen verlangen stiekem naar een lange relatie. Maar wat is het geheim hiervan? En nog belangrijker, hoe vind je iemand bij wie je het 40 jaar uithoudt?

Aan het woord

In Hollandse Zaken komen diverse gasten aan het woord.

Cilly Dartell (59) en haar man Jan Cocheret (59) zijn al meer dan 30 jaar samen en nog altijd heel gelukkig. “Je ontmoet geen soulmate. Je wordt soulmates.”

Iris de Wilde (34) en Jacqueline Smit (36) willen beiden graag een lange relatie. Iris: “Als ik op zondag door het park loop, zie ik allemaal stelletjes hand in hand lopen. Dan denk ik; waar vinden die elkaar toch?”

Elin  Karlsson (43) merkte vorig jaar dat ze niet meer helemaal gelukkig was binnen haar relatie. “Eigenlijk dut je samen in.” Door het ongenoegen bespreekbaar te maken – en het aangeven van de grenzen – is hun relatie nu weer gezond.

Dorothy Staals (54) heeft 3 lange relaties achter de rug en houdt het even voor gezien. “Ik kan eindelijk weer ademhalen. Ik moet voorlopig even niet aan een relatie denken.”

Henny Vos (62) is momenteel single en heeft net een boek uitgebracht: Daten voor herintreders op de liefdesmarkt. “Ik kwam als vijftiger weer op de datingmarkt. Mensen stellen tegenwoordig zoveel meer eisen aan elkaar.”

Reeya Anders (eind 40) gelooft in lange liefdes, maar om het spannend te houden heeft zij haar relatie ‘opengebroken’. “Ik durf te beweren dat ik juist hierdoor een fantastische relatie heb.”

Hollandse Zaken is op 6 juli 2016 om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Discussieer mee over dit onderwerp! Om de discussie vriendelijk te houden heeft MAX Vandaag een aantal spelregels opgesteld.

Geef een antwoord

Reacties (6)

 1. Jet says:

  waarom moet je moeilijk doen wij zijn maatjes al 43jaar getrouwt allebei mankerend maar nog steeds gelukkig en verliefd gerard en gebke

 2. iveenstra says:

  Wat mij de afgelopen 4 jaren is opgevallen, is dat je na het verlies van je partner met wie je een lange relatie hebt gehad, je niet alleen je partner verloren hebt maar ook alle sociale contacten.
  Ik weet niet of dat voor zowel vrouwen als mannen geldt.
  Mogelijk een interessant onderwerp om uit te diepen. Ik ben in ieder geval geïnteresseerd.

  Met vriendelijke groet,
  Ine Veenstra

  1. Wilmy Klieverik says:

   Mijn man is 5 jaar geleden ook overleden maar ik moet zeggen alle vrienden komen altijd nog samen met hun partner, en ik ga bij hun op visite.
   Beste Ine heb jij hun gewoon net zoals vroeger wel eens uitgenodigd ?
   Ga niet bij de pakken neer zitten als deze mensen niet meer komen dan zijn het überhaupt geen goede contacten geweest.
   Probeer als dit zo is, je aan te sluiten bij een vereniging, bv wandelen, bridgen,fitnessen of samen fietsen.
   Ik moet vertellen iedereen houdt niet van een hond maar als je er een hebt, krijg je vanzelf veel contact met andere mensen. Waardoor ook vriendschappen kunnen ontstaan.
   Veel succes !!!

 3. Wilmy Klieverik says:

  Waarom zijn sommige personen altijd op zoek naar het zogenaamde geluk. Kijk eens om je heen dan zie je hoe gelukkig je zijn kunt ook in een lange relatie.Ik was nog gelukkig na een huwelijk van 43 jaar. Als je man overleden is dan pas merk je hoeveel je om iemand hebt gegeven.Deze mensen moeten zelf eens wat meer moeite doen om hun relatie te laten slagen. Het gras is niet groener bij de buren, je kunt altijd wel op zoek blijven maar vlinders blijven niet in je buik. Na een tijdje zijn ze op die andere persoon ook weer uitgekeken. Er komt zoveel meer voor terug als je een lange relatie hebt.

 4. ejong13 says:

  Ik was 26 en wed met twee kleine kindjes,heb toen mijn huidige man ontmoet ,hij wordt in augustus
  86 en ik ben pas 83 geworden na al die tijd zijn we nog steeds bij elkaar,dat zegt toch wel wat,
  tegenwoordig gaan ze al van elkaar af als ze het eens een keer niet met elkaar eens zijn,bij ons is er ook wel eens wat,maar het komt altijd weer goed,ik zie het als egoisme,we zijn in het ik ik en nog eens ik tijdperk beland.ik word er niet blij van

 5. oosterwijck says:

  Ik ben nu 63 jaar en heb sinds 13 jaar eindelijk pas een normale relatie, met een vrouw, die achter me staat, naast me staat en voor me staat, indien nodig. Ik heb ze wel uit Armenie moeten halen. Ik trouwde voor het eerst op mijn 23ste met een vrouw die al vreemd ging op onze bruiloft. Ze bedroog haar hele leven aan elkaar. Na 12 jaar ‘samen’ te zijn geweest en twee kinderen, waarin we van therapeut naar therapeut liepen, heb ik er de brui aan gegeven. Het was voor mij een keuze, opgeven of de vernieling ingaan. Daarna saboteerde ze de omgangsregeling met de kinderen en zette de kinderen tegen me op, als wraak. Daarna heb ik nog een, (kortstondige, 10 maanden), fop-relatie gehad met een vrouw, die alleen maar een kind wilde en daar mij voor gebruikte. Na de bevalling was de relatie voorbij. Toen heb ik 25 jaar zonder vaste relatie geleefd en had alleen maar partners voor een nacht of soms een heel weekend. Na 25 jaar, op die wijze geleefd te hebben, kwam ik, voor het eerst, een normale vrouw tegen, die zonder eigenbelang, onvoorwaardelijk haar leven wilde delen. Het duurde 3 jaar voor ik haar vertrouwde en geloofde, maar toen bleek dat het een normale, oprechte vrouw betrof, kreeg ik een beetje vertrouwen en heb ik voor haar gekozen. Ik zal nooit meer huwen en het blijft een LAT relatie, maar we zijn er voor elkaar. Mijn ervaring is, dat het moraal van de meeste Europese mensen (zowel mannen als vrouwen) tot een dieptepunt gedaald is. Mensen parasiteren op elkaar bedriegen elkaar en het Ja-woord, op de mooiste dag van hun leven, is niets meer dan een, schaamteloze, stijlloze, geldverslindende, circus-theatershow, voor de buitenwereld, dat geen enkele morele betekenis heeft. Het instituut huwelijk, is het meest ingrijpende contract, dat een mens in zijn leven kan afsluiten, waar het minst over word nagedacht. Mensen (de meeste dan) trouwen met elkaar, zonder te beseffen, wat ze werkelijk doen, overheerst door hormonen en eigenbelang.