Duur 00:19
Gepubliceerd op 15 juni 2017

Leeftijd geen bezwaar?

De Franse president Macron doet het. Een groeiende groep Nederlandse mannen ook: een relatie aangaan met een (veel) oudere vrouw. Het doet de wenkbrauwen fronsen. Want een oudere man die een jong ding aan de haak slaat vinden we een beetje gek, maar ergens ook logisch. Maar andersom? Wat bezielt zo’n jonge man? Wat ziet hij in een oudere vrouw?

Oordeel van de buitenwereld

Een groot verschil in leeftijd in een liefdesrelatie ligt gevoelig en kan ingewikkeld zijn. Hoe reageren de liefdespartners op het morele oordeel van de buitenwereld? Wat als de één kinderen wil en de ander niet meer? En wat als de één hoogbejaard is en de ander nog met de camper op stap wil?

Aan het woord

Dominique (24) en Annemarie (43) schelen 19 jaar, en zijn inmiddels 3 jaar samen. “Er vielen mensen bijna van hun fiets toen ze ons hand in hand door het dorp zagen lopen. We zijn ons ervan bewust dat we een rare relatie hebben. Mensen moeten leren het te accepteren, want wij horen bij elkaar”, aldus Dominique.

Oud-politicus Willem Aantjes (overleden in 2015) verloor zijn hart aan de 33 jaar jongere Ineke Ludikhuize. “De laatste jaren van zijn leven wilde ik dagelijks bij hem zijn. Ik heb mijn baan opgezegd, en werd zijn mantelzorger. Ik heb altijd gezegd dat er wel verschil moest zijn tussen mij en de thuiszorg.”

Zangeres Astrid Nijgh (68) is al 5 jaar samen met haar vriendin Louise (37). Louise’s vader is 1 jaar ouder dan Astrid. Zij moesten wel even aan het idee wennen. Er zit wel een minder leuke kant aan het leeftijdsverschil, vindt Astrid: “Statistisch gezien ga ik als eerste. Dat vind ik heel naar voor Louise.”

Zippora Meijer (57) en haar 33 jaar jongere vriend Wouter van Ommen (23) zijn 5 maanden samen. Volgens Zippora rust óp relaties met een groot leeftijdsverschil een taboe. “Het gebeurt meer, daar ben ik van overtuigd, maar vaak achter gesloten deuren. Vrouwen die ouder zijn, zijn bang voor de reacties. Het taboe moet eraf.”

Bert Ververs (60) is 7 jaar samen met zijn vriendin Toyah Boer (27). Toyah: “We hebben het er wel eens over hoe dat gaat als de een echt oud wordt. dat zal dan toch Bert zijn. Als ik daar over nadenk, heb ik het er best moeilijk mee. Dat Bert waarschijnlijk korter leeft, bedoel ik. Ik denk er maar liever niet over na.”

Andrea Dorstijn is 70 en haar man Pieter wordt bijna 56. “Je merkt wel dat er een leeftijdsverschil is. Als je van dezelfde leeftijd bent, fiets je nog samen het IJsselmeer rond. Dat gaat bij ons niet.”

Een discussie over liefde, rimpels en doorzettingsvermogen. Hollandse Zaken is te zien op donderdag 15 juni 2017 rond 21.05 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    donaldduck says:

    mn partner was 14jr ouder vierjr geleden overleden maar ik mis haar nog steeds dus liefde heeft geen leeftijds grens

    oosterwijck says:

    In een tijd, dat relaties niet meer duurzaam zijn, maar duren zolang het voordeel opbrengt voor de een of de ander of beiden, zijn mensen eerder geneigd een partner te kiezen, die qua leeftijd onlogisch is. Wat maakt het uit om een véél oudere vrouw tot partner te nemen, zolang ze functioneert? Wat maakt het uit om een véél jongere man te nemen, zolang die functioneert? … Je zit er toch niet aan vast. De huwelijksmoraal is al lang geleden verdwenen, toen huwen uit liefde werd bedacht. Een partner wordt gekozen door onze hormonen en die reageren heel anders als onze hersenen. … Vroeger, (70 jaar geleden) werd een partner gekozen door de ouders, die levenservaring hebben (of zouden moeten hebben) en had je een partner voor het leven, in goede tijden en slechte tijden. Je had een baan voor het leven en je enige zorg was het grootbrengen van de kroost en je vermogen vergroten, zodat je iets na kon laten. Maar al een paar generaties lang zijn ouders zelf in de war, hebben een baan voor korte tijd, of een uitkering voor lange tijd, slikken drugs en medicijnen. De ene keer is het een omgebouwde man en de ander een omgebouwde vrouw, waar je mee thuis komt. Of het is een heimelijke pedofiel, die aan je kinderen zit. Je hoeft tegenwoordig niet eens meer te dealen met jezelf. Nog even en je kunt een ander hoofd uitkiezen. En het enige wat ze nalaten is een hoop ellende en kinderen uit eerdere relaties, die ook in de war zijn. … Tegenwoordig, leven mensen in een schijnwereld, liegen en bedriegen mensen elkaar. Wat maakt het allemaal uit, wie er naast je in bed ligt. Het kan zo weer een andere zijn.

Bekijk ook

Meer