Duur 02:36
Gepubliceerd op 20 november 2017

Spelen we meer bordspellen in het najaar?

De dagen worden korter, dus de bordspellen komen weer uit de kast. Althans, dat is de algemene opvatting. Maar klopt deze opvatting wel?  En waar moet een goed spel aan anno 2017 aan voldoen? Hallo Nederland gaat op onderzoek uit in de spelletjeshoofdstad van Nederland: Utrecht.

Bordspellen zijn populair

Bordspellen: ze zijn leuk voor jong en oud en er is waarschijnlijk geen Nederlander te vinden die nog nooit een dergelijk spel heeft gespeeld. Het najaar is bij uitstek een periode waarin ze veel worden gespeeld, want echt weer voor buitenactiviteiten is het dan niet. Het is ook in deze periode dat de spelletjeswinkels het meest spellen verkopen. Niet zo gek, want Sinterklaas en Kerst vallen in deze tijd en spelletjes zijn nog steeds populaire cadeaus. Zowel bord- als kaartspellen worden vaak gegeven.

Andere eisen

Tegenwoordig worden er overigens wel andere eisen gesteld aan spellen, merkt de spelletjeswinkel op die in het item van Hallo Nederland te zien is. In het verleden is het geen uitzondering als mensen lange tijd voor spek en bonen aan de speltafel zitten nadat ze zijn afgevallen tijdens een potje Monopoly of Risk. Dat is tegenwoordig niet meer mogelijk tijdens het spelen van een goed spel. Zelfs deelnemers die op verlies staan maken bij moderne bordspellen nog een kans om te winnen. Dat komt omdat er meerdere wegen naar de winst leiden; er is niet slechts 1 beproefde strategie.

Nieuw versus oud

Het zijn dan ook de nieuwere spellen die het best verkocht worden, zegt een medewerker van de spelletjeswinkel die Hallo Nederland bezoekt. Tot dusver is het fraai vormgegeven Dixit het best verkopende bordspel. Hier zijn er 90 van verkocht in 2017. Een klassiek spel als Monopoly blijft ver achter: daar zijn er maar 7 van verkocht in 2017.  “Dat is toch een spel dat veel mensen al hebben”, verklaart de medewerker.

Het item over de bordspellen ziet u in de Hallo Nederland-uitzending van 20 november 2017 om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: redactie Hallo Nederland, NeverNeverland Utrecht, bol.com)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer