Sinterklaas

Verlanglijstjes voor Sinterklaas veranderen, maar boek blijft populair

Veel Nederlanders zullen vanavond, op pakjesavond, ontdekken of Sinterklaas zich aan hun verlanglijstje heeft gehouden. Over verlanglijstjes gesproken: die zijn de afgelopen 10 jaar sterk veranderd. Dat blijkt uit onderzoek dat lootjeswebsite lootjestrekken.nl in opdracht van de NOS heeft gedaan naar de sinterklaascadeauwensen.

Dynamische lijstjes

Voor het onderzoek raadpleegt lootjestrekken.nl 2 miljoen verlanglijstjes uit 2008 en 2018. Hieruit blijkt dat er behoorlijk wat is veranderd in die tijd. Zo staan de cd en de dvd in 2008 allebei nog in de top 10 meest gevraagde cadeaus, ontbreken beide in de top 10 van 2018. Ook de sokken, sjaal, handschoenen, chocoladeletter, kaarsen en parfum uit de lijst van 2008 zijn verdwenen. In plaats daarvan vragen we in 2018 liever doucheschuim, (tuin)gereedschap, woondecoratie, drank gezelschapsspelletjes of een cadeaubon. Kamerparfum is ook populair, net als telefoonaccessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een telefoonhouder voor in de auto.

Nog altijd populair

Toch zijn er ook een aantal cadeaus die zowel in 2008 als in 2018 gewild zijn. Zo weet het boek de koppositie te behouden en staan sieraden ook nog steeds in de top 10. Dat laatste wordt wel iets minder vaak gevraagd dan in 2008.

Wanneer vieren we Sinterklaas?

De lootjeswebsite heeft niet alleen onderzoek gedaan naar welke cadeaus er toen en nu veel worden gevraagd voor Sinterklaas, maar ook naar de datum waarop mensen het feest vieren. 5 december blijkt nog steeds de populairste dag, gevolgd door het week voorafgaande aan pakjesavond.

(Bron: NOS, lootjestrekken.nl)

Geef een reactie