Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Mantelzorgers. Nederland kent er ongeveer 2 miljoen. Gemiddeld besteden zij 11 uur per week aan het zorgen voor een familielid of bekende. Mantelzorgers vinden hun werk vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg

Jij-bent-tegoedbon

Uit onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligers, blijkt dat mantelzorgers zeer gebaat zijn bij steun. Mantelzorgers die emotionele steun ervaren uit hun omgeving, kunnen het zorgen beter aan. Maar ook het drinken van een kop koffie samen of helpen bij een praktisch klusje, biedt steun. Maar het gebeurt ook al te vaak dat mensen zeggen steun te bieden, maar waar het er niet van komt. De mantelzorger zal er zelf ook niet snel om vragen. Daarom heeft Mezzo een tegoedbon bedacht. Met de jij-bent-tegoedbon maakt u een verrassing tastbaar. Het kan een tegoedbon zijn waarop staat: ‘ik ga voor jou boodschappen doe’ of ‘ik maai het gras’ of  ‘ik neem je mee voor een lunch’. De bon zorgt ervoor dat de aanbieder het ook echt meent. Op deze manier wordt het concreet en voor de mantelzorger makkelijker te accepteren.

Boogh Mantelzorg Match

Hersenletsel heeft naast de gevolgen voor de patiënt ook grote impact op de directe omgeving. Ook zij moeten  hun leven met de blijvende gevolgen van hersenletsel, vorm zien te geven. Partners en kinderen komen ongewild in de rol van mantelzorger. Om die mantelzorgers te ontzien biedt Boogh Mantelzorg Match voor inwoners van de gemeente Utrecht een mogelijkheid om de zorg in de avonduren (17.00 tot 24.00 uur) of in het weekend over te dragen aan een professional of deskundige vrijwilliger. Dit geeft de mantelzorger de mogelijkheid om zelf iets te ondernemen en even vrij te zijn van zorg. Dit initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking van Boogh en de gemeente Utrecht. Mede door de subsidie van de gemeente wordt deze dienst tot op heden kosteloos aangeboden.

Buzz-on-tour

Werk combineren met mantelzorg is aan de orde van de dag en zal in de toekomst alleen maar vaker voorkomen. Toch is het nog niet altijd makkelijk bespreekbaar. En dat zou wel moeten, want door het met elkaar er over te hebben kunnen werk en zorg beter op elkaar afgestemd worden. In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Onderwijs Cultuur en We-tenschappen en Sociale Zaken en Werkgelegenheid start de Stichting Werk&Mantelzorg een landelijke campagne om ervoor te zorgen dat Nederlandse werkgevers mantelzorgvriendelijker worden. Met de Werk&Mantelzorg Buzz-on-tour trekken vertegenwoordigers van de stichting door heel Nederland om in elke provincie zoveel mogelijk ‘buzz’ te creëren. Ze brengen werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek. De Buzz-on-tour start op 10 november bij de gemeente Utrecht.

Mantelzorgen voor dementerenden

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter. In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. De belasting van mantelzorgers voor mensen met dementie is de afgelopen jaren toegenomen. De partners van thuiswonende mensen met dementie zijn het zwaarst belast.

De campagne Samen maken we Nederland dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende 5 jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie. Het doel is dat vóór 2020 iedereen in Nederland meer weet van dementie én iets kan betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op de website Samendementievriendelijk.nl kunt u een gratis training volgen Goed omgaan met dementie.

De Vader

In samenwerking met Alzheimer Nederland is de voorstelling De Vader tot stand gekomen over de gepensioneerde 80-jarige André, gespeeld door Hans Croiset, die aan Alzheimer lijdt. U ziet door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne (Johanna ter Steege). De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. De voorstelling is te zien in diverse theaters in het land.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

In Tijd voor MAX worden op 10 november 2016 6 mantelzorgers in het zonnetje gezet en wordt uitgebreid stilgestaan bij de Dag van de Mantelzorg.

Geef een reactie

Reacties (2)

    RABE says:

    Niet aangeboren hersenletsel.
    Mijn man had het, en we hebben samen een zware tijd gehad.
    Geen hulp van de omgeving en twee pubers.

    Samen zijn we heel ver gekomen, maar ten koste van mijn gezondheid.
    En toch zou ik het zo weer doen.

    Helaas is mijn man vijf jaar geleden overleden, aan nierkanker.
    Tot het laatst mocht ik hem verzorgen met hulp in het hospice.

    Aan de moeilijke tijden denk ik regelmatig terug en mijn schoonfamilie zie ik niet meer.
    Zij hadden weinig begrip voor de patiënt en ons gezin.

      Hanneman says:

      Wat een kort, krachtig verhaal. En ik herken wel iets. Heb mijn moeder aan het einde van haar tweede waardeloze huwelijk begeleid. Ze kreeg kanker en daarmee kwam een eind aan een heel lastig leven voor haar, voor mij, voor onze “familie”. Vanaf haar sterfbed dorst ze afstand te nemen van haar man en schreeuwde, huilde hem toe hem nóóit meer te willen zien. Na veel (geestelijke&kinder) mis(bruik)handeling kwamen mijn moeder en ik éindelijk bij elkaar. Veel te laat. Haar “schoonfamilie” gaf geen thuis, werkte tégen in het proces van stervensbegeleiding en is met de erfenis gaan lopen. Hij had kinderen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Ik heb mijn moeder, overeenkomstig haar wens, begraven in haar geboortestad Hilversum. Ik beloofde met haar mee te verhuizen en woon daar nu ook. Vér van wat er aan “familie” is. Tijdens het mantelzorgen voor mijn moeder is wel eens opgemerkt dat ik de bouw úit en de zorg in moest. Moeder was het ermee eens. En dat ben ik gaan doen. Dus het klotenverhaal is een goed verhaal geworden. Ik denk, net als Rabe, wel eens aan die nare tijd. En ik heb me ook afgevraagd of ik het wéér zou doen. Nou Rabe, réken maar. We did the right thing! No doubt. Ik wens je een mooie tijd.