2 mannen en 2 vrouwen, die samen wandelen. De 1 is uitbundiger dan de ander. Ambivert, introvert en extravert.

Ambivert: tussen introvert en extravert in

Als iemand vaak uitbundig is, zeggen we al snel dat diegene extravert is. Is iemand wat meer teruggetrokken en stil, dan is diegene introvert. Maar het overgrote deel van de mensen zit in het midden en is ambivert. We leggen de verschillen uit.

2 uitersten en alles ertussenin

Introvert en extravert zijn 2 uitersten. Wie zich introvert noemt, zal ook af en toe wel uitspattingen hebben die richting het extraverte gaan en andersom. Zelfs de manier waarop iemand niest, zegt iets over introvert of extravert zijn. Een ambivert zit tussen de 2 extremen in en zal aan beide kanten iets prettig vinden.

De omgeving is belangrijk voor een ambivert

Welke kant het meeste oproept, is vaak per situatie verschillend. Met een goede bekende kan iemand ineens best extravert zijn, terwijl in een groep onbekenden dezelfde persoon zich stil houdt. Hoogleraar psychologie Peter Kuppens legt aan Quest uit dat dit de ambivert typeert. Het gedrag is afhankelijk van de omgeving waar diegene zich in bevindt.

Hoe kunt u nagaan of u ambivert bent?

Klinkt alles al best vertrouwd in de oren? Dan is de kans groot dat u een ambivert bent. Maar er zijn meer kenmerken. Ambiverte mensen vinden het fijn om alleen te zijn, maar ook samen met anderen gedijen ze goed. De afwisseling erin zorgt voor de juiste balans. Ook houden ambiverte mensen er niet van om continu in de belangstelling te staan, maar zo af en toe mag dat wel.

Ook praten ambiverte mensen graag, maar ze weten ook goed een luisterend oor te bieden. Hierbij weten ze een gesprek gaande te houden en tonen ze de juiste emoties waar nodig. Het alleen werken gaat deze groep mensen vaak goed af, maar in een groep werken is ook prettig.

Een tweestrijd over wat te gaan doen, is ook een goed voorbeeld van ambiverte mensen. Een avondje alleen thuis op de bank of toch een avond met vrienden of familie spenderen. Vaak zijn allebei de opties even goed, maar ligt het aan hoe degene zich voelt op dat moment.

Ambivert is dus gemiddeld

Wie ambivert is, is dus vooral gemiddeld. Er zitten zeker uitersten in de persoonlijkheid, maar over het algemeen gaat alles op een gemiddeld niveau.

(Bron: Quest, Libelle, De succesvolle introvert, Fem-Fem. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie