Zwarte risotto met gamba's.

Zwarte risotto met gamba’s, asperge en lardo, het lievelingsrecept van Toon Hermans

In de uitzending van Tijd voor MAX maakt Antoine Hermans het lievelingsrecept van zijn opa Toon Hermans. Hij maakte dat recept vroeger veel. Het is zwarte risotto met gamba’s, asperge en lardo.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 200 gram carnaroli rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijngesneden
  • 100 milliliter witte wijn
  • 500 milliliter bonito bouillon
  • 200 gram koude klontjes roomboter
  • 100 gram oude kaas geraspt
  • 1 eetlepel inktvisinkt
  • 200 gram gegrilde groene asperges
  • 10 plakjes lardo
  • 16 gebakken gamba’s

Bereiding zwarte risotto

Fruit de gesnipperde ui met de knoflook aan in olijfolie op middelhoog vuur. Voeg na 1 minuut de rijst toe en laat het op laag vuur glazig worden (niet laten verkleuren). Blus dit nu af met de witte wijn en laat verdampen.

Voeg in 20 minuten telkens een beetje bouillon toe totdat de rijst (risotto) al dente is. Haal de pan van het vuur en roer de kaas en de klontjes boter erdoor. Roer als laatste de inktvisinkt erdoor.

Laat de risotto nu 5 minuten rusten met een deksel op de pan. Maak op smaak met peper en eventueel nog wat zeezout.

Dresseer de risotto in het midden op een bord en leg de gebakken gamba’s, de gegrilde groene asperges en de plakjes lardo er omheen.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Antoine Hermans. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie