Zuurkoolsoep van Bas Robben

Vroeger ging Bas met zijn opa en oma naar Duitsland om zuurkool te eten. Sindsdien is hij er dol op. Na het eten van een flammkuche met zuurkool en zalm, vond hij de perfecte smaakcombinatie voor zijn zuurkoolsoep met zalmdumplings en kervel bedacht.

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels venkelzaad
  • 2 uien, in dunne halve ringen
  • zout
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 vel bakpapier
  • 500 gram zuurkool
  • 1 litergroentebouillon

Voor de dumplings:

  • 200 gram zalmfilet, zonder huid
  • 100 gram warmgerookte zalm
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 1 el gezouten kappertjes, afgespoeld
  • 2 el kervelblaadjes + extra ter

Voor de garnering:

  • 1 eetlepel pittige grove mosterd
  • 4 eetlepels fijngehakte pistachenoten

Bereidingswijze:

Het zal u verbazen hoe goed zalm en zuurkool samengaan. Echt. Voor dit recept kunt u ook eigengemaakte zuurkool gebruiken, eventueel op smaak gebracht met uw lievelingsspecerijen. Als u deze soep niet té hartig wilt, kunt u de zuurkool eerst even uitspoelen in een vergiet.

Verhit de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg het venkelzaad, de ui, snufje zout en knoflook toe. Maak van bakpapier een cartouche: vouw het vel in vieren en knip het dikste hoekje eraf. Knip aan de andere kant een kwart cirkel die net iets groter is dan een kwart van de pan. Leg de cartouche op de uien en laat zo 30 minuten stoven.

Maak intussen de zalmdumplings. Meng in het hakbakje van de staafmixer de 2 soorten zalm met de andere ingrediënten. Kneed er met natte handen kleine balletjes van.

Verwijder de cartouche en voeg de zuurkool toe. Bak 10 minuten mee.

Giet de groentebouillon erop en laat aan de kook komen. Kook de soep zachtjes 20 minuten. Leg de dumplings er de laatste 5 minuten voorzichtig in. Serveer en garneer met de achtergehouden kervel. De soep is heerlijk met sodabrood en wat goede boter.

(Bron: Bas Robben)

Geef een reactie