zuurkoolbroodjes

Zuurkoolbroodjes van Robèrt van Beckhoven

Tijdens koude dagen, eten we het liefst een stevige Hollandse maaltijd. En wanneer er geschaatst kan worden, zoals afgelopen week, is het handig om eten makkelijk mee te nemen. Daarom heeft Robèrt van Beckhoven deze zuurkoolbroodjes bedacht. Voor wie niet van zuurkool houdt, kan het ook gemaakt worden met bijvoorbeeld boerenkool of hutspot.

Maak eerst de stamppot naar eigen smaak. Daarna kunt u onderstaand recept volgen.

Ingrediënten, voor 16 stuks:

  • 400 gram bladerdeeg
  • Bloem om te bestuiven

Extra nodig:

  • Deegroller
  • Pizzasnijder
  • Liniaal
  • 16 roomhoornpennen, buitenzijde ingevet (of andere piramidevormen die in de oven kunnen)
  • Bakplaat, bekleed met bakpapier

Bereiding broodjes

Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit op 2 millimeter dikte en snijd in een rechthoek van 28 bij 57 centimeter. Snijd om en om in 16 taps toelopende reepjes. Aan de smalle zijde 1,5 centimeter breed en aan de brede zijde 5 centimeter breed.

Bevochtig de deegreepjes licht met water en wikkel met de vochtige kant naar buiten in ongeveer 8 wendingen om de ingevette roomhoornpennen. Houd steeds 0,5 tot 1 centimeter overslag aan. Leg weg op de kant waar de deegreep eindigt. Dit wordt de onderkant van de hoorns.

Leg de hoorns om en om met gelijke tussenruimte op de bakplaat en laat 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.

Plaats de bakplaat middenin de oven en bak de hoorns in ongeveer 20 minuten aan alle zijden goudbruin. Neem de hoorns uit de oven, verwijder de pennen en bak de bladerdeeghoorns in nog eens 5 minuten volledig droog. Laat daarna afkoelen.

Afwerking zuurkoolbroodjes

Stop het afgekoelde stamppotmengsel in een spuitzak. Vul hiermee de hoorntjes. Zorg dat er niet teveel vocht in de stamppot zit, dan wordt het bladerdeeg zompig. Eet smakelijk!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een antwoord